10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum ne alegem polita de asigurare Casco

Cum ne alegem polita de asigurare Casco

Aveti o masina si nu detineti o asigurare auto. Momentul cel mai potrivit sa va asigurati este… acum. Si asta pentru ca detinerea si conducerea unui autoturism implica asumarea unor riscuri, care apar cel mai frecvent in circulatie, dar se pot produce si in timpul stationarii in garaj sau in parcare. Cea mai populara polita auto este cea Casco, care are ca scop protectia asiguratului pentru pagubele produse autovehiculului prin avarii si/sau furt, pe teritoriul tarii sau in strainatate.

Riscurile acoperite

Polita Casco acorda despagubiri atat pentru avarii, cat si pentru furtul unor parti sau a intregului autoturism. Este important de stiut ca protectia pentru furt se ofera doar ca supliment la o asigurare de avarii si acest fapt determina si un cost mai mare al primei de asigurare. Prima de asigurare, respectiv pretul politei, se calculeaza ca procent din valoarea autoturismului (suma asigurata).
Companiile de asigurari acorda despagubiri, de regula, pentru urmatoarele riscuri acoperite: avarii provocate de ciocniri, loviri sau izbiri, caderi, derapari sau rasturnari, incendiu, trasnet, explozie, grindina, inundatie, furtuna, cutremur de pamant, prabusire sau alunecare de teren, pagube produse prin furtul masinii sau a unor parti componente ale acesteia, cheltuieli ale asiguratului realizate in vederea limitarii pagubelor sau pentru transportul autoturismului la atelierul de reparatii etc.
Asiguratul poate obtine o reducere a costului politei daca autoturismul este prevazut cu sistem antifurt, se parcheaza intr-un garaj inchis sau in locuri special amenajate si pazite.

Elemente esentiale in alegerea asiguratorului

Pentru a fi sigur ca beneficiati de cele mai bune conditii contractuale, este de preferat sa apelati la serviciile unui broker de asigurari. Acesta va poate prezenta mai multe oferte si poate intermedia relatia cu asiguratorul selectat pentru a obtine cele mai avantajoase conditii. Daca optati pentru varianta unei relatii directe cu o companie de asigurari, atunci trebuie sa aveti in vedere urmatoarele elemente esentiale: riscurile asigurate si situatiile in care nu se acorda despagubiri, obligatiile asiguratului si asiguratorului, pretul politei, extinderea teritoriala a asiguratorului. In plus, contractul de asigurare trebuie citit cu atentie, intrucat cuprinde elemente juridice, economice si tehnice. Contractul de asigurare este compus din polita, clauze si anexe. Clauzele referitoare la drepturile si obligatiile asiguratului trebuie intelese foarte bine inainte de semnarea contractului si este recomandata consultarea asiguratorului in cazul in care exista chestiuni neclare sau probleme de interpretare.

Cum se obtin despagubirile

In cazul unei avarii, principalele etape care trebuie parcurse in procedura de despagubire sunt urmatoarele: anuntarea societatii de asigurare, in termen de 48 de ore; prezentarea la cea mai apropiata unitate a companiei de asigurari pentru depunerea unei declaratii referitoare la evenimentul in urma caruia au rezultat avarii ale autoturismului si a procesului-verbal intocmit de politie; intocmiea unui proces-verbal de constatare a avariei de catre reprezentantul asiguratorului in prezenta asiguratului si a unui reprezentant al service-ului care va efectua reparatia; dupa constatare, reprezentantul societatii de asigurare da acordul unitatii service pentru inceperea reparatiei, iar asiguratorul deschide dosar de dauna; efectuarea reparatiei; transmiterea devizului de reparatie de la service catre asigurator; incheierea dosarului de dauna de catre societatea de asigurari si plata despagubirii catre service. In cazul producerii riscului de furt, fie acesta partial sau total, procedura de despagubire este urmatoarea: reclamarea furtului la politie si obtinerea unui proces-verbal de constatare; anuntarea asiguratorului; transmiterea procesului-verbal de la politie catre asigurator si intocmirea unei declaratii referitoare la partile furate si estimarea valorii pagubei; deschiderea dosarului de dauna de catre asigurator. Dupa plata fiecarei despagubiri, suma asigurata a masinii se diminueaza cu valoarea daunei platite de companie. Este indicat ca, dupa fiecare despagubire, sa solicitati reactualizarea sumei asigurate, adica aducerea la zi a valorii autoturismului. Aceasta se realizeaza prin plata unei prime de asigurare suplimentare.

Atentie la fransiza!

Inaintea incheierii contractului de asigurare trebuie sa intrebati care este valoarea fransizei stabilite pentru pretul pe care il platiti pentru polita cumparata. Fransiza reprezinta partea din dauna care este suportata de catre asigurat. Dar, de cele mai multe ori, asiguratul nu stie ca are un contract cu fransiza si nu cunoaste nici modul in care “actioneaza” aceasta. De exemplu, in cazul in care masina este asigurata pentru o valoare de 8.000 de euro, iar contractul are prevazuta o fransiza de 20% pentru riscul de furt total, in momentul producerii acestui risc, veti primi o despagubire de 80% din suma asigurata. Adica, doar 6.400 de euro.

“EURO CASCO” de la Astra Asigurari

Astra Asigurari detine in portofoliu asigurarea Euro Casco, polita de tip “toate riscurile” cu extindere in afara teritoriului Romaniei, fara plata unei prime suplimentare. Suplimentar, prin polita se asigura: conducatorul autovehiculului si pasagerii din autovehicul pentru cazurile de invaliditate si deces din accident; bagajele persoanelor din autovehicul in caz de distrugere sau pierdere ca urmare a unui accident. Astra acorda bonusuri daca autovehiculul apartine unei persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 68 ani sau apartine unei persoane de sex feminin, daca este inregistrat in zona rurala sau daca este dotat cu GPS. Totodata se acorda bonusuri si clientilor care platesc prima de asigurare integral si anticipat, precum si celor care asigura parcuri de minim 5 autovehicule.
Exemplu de calcul al primei de asigurare la un autoturism marca Dacia Logan 1,6 MPI Ambition, data primei inmatriculari 15.09.2005.

A. Incheierea asigurarii la data de 24.07.2006
Valoare de nou = 8.200 euro
Uzura la data incheierii asigurarii = 12%
Suma asigurata = 7.216 euro
Prima de asigurare anuala = 310 euro pentru persoanele fizice (in calitate de proprietar sau utilizator) cu varste cuprinse intre 25 ani si 35 ani.
B. Reinnoirea asigurarii
In cazul in care polita se reinnoieste in al doilea an de asigurare:
Suma asigurata = 6.314 euro
Fara daune in primul an de asigurare: Prima de asigurare anuala = 258 euro
Daunalitate de 70% dupa primul an de asigurare: Prima de asigurare anuala = 302 euro

Masina la schimb pe perioada reparatiilor, de la Asitrans

Asitrans a relansat polita Casco si ofera acum un autoturism la schimb pe perioada cat masina asigurata se afla in reparatii, dar nu mai mult de 7 zile cumulat, in cursul perioadei de asigurare Ð optional, prin plata unei prime suplimentare de 40 de euro.

Politele Allianz-Tiriac, in functie de profilul asiguratului

Persoanele fizice care doresc sa-si asigure autovehiculele impotriva riscurilor de avarii si furt (CASCO) la Allianz-Tiriac Asigurari pot afla online, incepand cu luna iulie, costul unei asemenea polite de pe pagina web a companiei. In evaluarea profilului de risc al asiguratului, compania tine cont atat de caracteristicile autovehiculului – marca, model, vechime sau caracteristici tehnice, cat si de informatiile referitoare la proprietarul/utilizatorul autovehiculului – varsta, stare civila, localitate de resedinta, destinatia si modul de utilizare a autovehiculului sau conduita in trafic.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă