11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresterea veniturilor bugetare cu 0,2% din PIB - un castig prea mic

Cresterea veniturilor bugetare cu 0,2% din PIB – un castig prea mic

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIMB) isi exprima ingrijorarea fata de efectele negative pe care unele prevederi din proiectul de Cod Fiscal pe 2006 le pot avea asupra comunitatii de afaceri.
Aplicarea unui nivel superior de impozitare asupra societatilor comerciale poate determina scaderea investitiilor, diminuarea locurilor de munca si, in final, prin reducerea eficientei activitatii economice, scaderea veniturilor la bugetele de stat si locale.
Cresterea de trei ori a cotei maxime a impozitului pe cladirile detinute de persoanele juridice, impunerea cu 0,5% a valorii imobilizarilor corporale pot atrage scaderea investitiilor, atat a celor straine, cat si a celor autohtone.
In aceste conditii, cresterea PIB cu 6%, in contextul in care inflatia trebuie sa se reduca la 5,5%, iar contul curent nu trebuie sa aiba un deficit mai mare de 6,9%, este serios periclitata de anumite prevederi ale Codului Fiscal pe 2006, care nu permit dezvoltarea afacerilor in ritmurile pe care le necesita obiectivele din proiectul de buget pe anul urmator. Trebuie acceptata realitatea ca dezvoltarea economica a Romaniei nu se poate face prin aruncarea de noi poveri fiscale in spatele comunitatii de afaceri, ci prin adoptarea unor masuri care sa stimuleze investitiile, retehnologizarea, crearea de locuri de munca, predictibilitatea mediului de afaceri si concurenta loiala.
Nu trebuie uitat nici efectul impozitelor pe dividende, dobanzi la depozite si pe castigurile realizate pe piata de capital, care sunt in masura sa scada interesul populatiei pentru economisire si, ca atare, prin cresterea consumului si, implicit, a importurilor, sa afecteze deficitul de cont curent si chiar nivelul inflatiei.
Este evident faptul ca Sanatatea si Educatia au nevoi financiare reale si extrem de importante pentru intreaga societate romaneasca. Cresterea fara o atenta studiere a pietei a accizelor la tigarete si alcool pentru a crea resursele necesare in aceste directii poate insa deveni un element de stimulare a contrabandei si contrafacerilor, iar introducerea unui pret minim de referinta poate constitui un atentat la principiile europene de libera concurenta.
Potrivit prevederilor proiectului de buget general consolidat pe 2006, veniturile incasate vor creste cu echivalentul a 0,2% din PIB. Reprezentantii CCIMB cred ca este un castig prea mic fata de pericolele pe care le incumba unele masuri din proiectul de Cod Fiscal pe 2006, care risca sa amaneteze insasi sansele de crestere economica a Romaniei in anul care precede momentul integrarii sale in Uniunea Europeana.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă