Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Crestere sub asteptari a PIB

Produsul Intern Brut a urcat in primul semestru al acestui an cu 5,8% in termeni reali, fata de 7,4% in perioada similara din 2006, valoarea PIB, in preturi curente, fiind de 155,244 miliarde de lei, a anuntat marti Institutul ...

Share

Ada Stefan 0 comentarii

05.09.2007 - 00:00

Produsul Intern Brut a urcat in primul semestru al acestui an cu 5,8% in termeni reali, fata de 7,4% in perioada similara din 2006, valoarea PIB, in preturi curente, fiind de 155,244 miliarde de lei, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), fara insa sa prezinte informatii detaliate pe componentele PIB.
Avansul economic din al doilea trimestru, comparativ cu intervalul corespunzator din 2006, a fost de 5,6%, valoarea PIB fiind de 86,746 miliarde de lei, iar in primul trimestru cresterea economica a fost de 6%, cu o valoare a PIB de 68,498 miliarde de lei.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5%, cu o valoare a PIB de 390,3 miliarde de lei.
Cresterea sub asteptari a Produsului Intern Brut (PIB) in al doilea trimestru al anului 2007, de 5,6 la suta, este pusa de secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, pe seama secetei si a majorarilor diferentiate pe industrii. "Constructiile, spre exemplu, au inregistrat o crestere deosebita. In paralel insa, din cauza secetei, a putut fi asigurata putina marfa, iar industria de profil a fost astfel nevoita sa scada productia", a mentionat secretarul general al AOAR.


In ceea ce priveste tinta de crestere cu 6,6 la suta a PIB pentru 2007 prognozata de autoritati, reprezentantul AOAR a precizat ca "se poate estima o majorare in jur de sase la suta pentru anul in curs. Cresterea poate fi mai mica decat cea estimata, din cauza conditiilor particulare din agricultura si a incertitudinilor cu privire la necesitatea importului de grau, precum si din cauza secetei. De asemenea, daca PIB va inregistra o crestere de peste sase la suta pentru 2007, acest lucru se va datora majorarii pretului petrolului, care va duce, automat, la cresterea tuturor preturilor. In acest caz, cresterea PIB va fi generata de cresterea preturilor, si nu de majorarea productiei". Pe de alta parte, cresterea economica de 5,6 la suta din al doilea trimestru este sub nivelul asteptarilor analistilor, care prognozau o majorare medie de 6,4 la suta. Potrivit analistilor economici chestionati de Bloomberg, cresterea economica a Romaniei s-a accelerat, in trimestrul doi, ca urmare a cresterii productiei sectorului de constructii, a colectarii taxelor si impozitelor si a imbunatatirii cheltuielilor ca urmare a cresterii salariilor.
La inceputul lunii iulie, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declara ca seceta poate afecta cresterea economica din acest an cu pana la un punct procentual, insa reevaluarea PIB din luna septembrie ar putea fi mai degraba pozitiva, pe fondul evolutiei din sectorul constructiilor. "Conform calendarului de activitate, in luna septembrie CNP urmeaza sa pregateasca varianta preliminara a prognozei de toamna. Este posibil ca reevaluarea PIB, pe ansamblu, sa fie mai degraba pozitiva decat negativa, tinand cont de faptul ca in acest an constructiile depasesc ca pondere agricultura, iar avansul constructiilor a fost in primele cinci luni de aproape 32%", a spus acesta.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...