Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Crestere rapida a costurilor de munca

» In trimestrul doi, costurile de munca din Romania au avut cea mai rapida crestere din UE.» Cu toate acestea, suntem pe penultimul loc in ceea ce priveste valoarea salariului minim.» In ciuda cresterilor ...

Share

Ada Stefan 0 comentarii

13.09.2007 - 00:00
» In trimestrul doi, costurile de munca din Romania au avut cea mai rapida crestere din UE.

» Cu toate acestea, suntem pe penultimul loc in ceea ce priveste valoarea salariului minim.

» In ciuda cresterilor salariale, deficitul de forta de munca pe piata constructiilor depaseste 200.000 de muncitori.

Romania se numara, alaturi de Letonia, Lituania si Estonia, printre tarile cu cele mai mari cresteri ale costurilor de munca din Uniunea Europeana, potrivit datelor prezentate ieri de catre Biroul european de statistica, Eurostat. In trimestrul doi din acest an costurile de munca din Romania au avut o crestere de 23,4%. Ritmul de crestere a costurilor de munca din Romania s-a mai temperat in trimestrul doi, dupa ce in primul trimestru din 2007 s-a inregistrat o crestere de 25%.

Cele mai mici cresteri, in Germania

In zona euro, costurile de munca au avansat in trimestrul doi al acestui an cu 2,5%, comparativ cu o crestere anuala de numai 2,3% inregistrata in trimestrul anterior din acest an. La nivelul tuturor tarilor membre ale Uniunii, costurile muncii au avut o crestere anuala de 3,2%, nivel mai mic fata de cel inregistrat in primul trimestru din acest an.
Printre statele membre ale Uniunii Europene, cele mai mici cresteri ale costurilor de munca s-au remarcat in Germania (1,2%), Suedia (2,3%) si Finlanda (2,6%), pe cand cele mai mari cresteri s-au inregistrat, in trimestrul doi din acest an, in Letonia (31,7%), Romania (23,4%), Lituania (21,6%) si Estonia (18,7%).
Pentru stabilirea costurilor de munca se iau in calcul doua componente, respectiv salariile si costurile nonsalariale. In cadrul statelor membre UE, componenta salariala a avut o crestere anuala de 3,3%, iar cea non-salariala – una de 2,5%, sub nivelurile inregistrate in trimestrul anterior.

Salariul minim, printre cele mai mici din UE
Anul trecut, Romania a mai consemnat si cea mai importanta crestere anuala a salariului minim exprimat in euro, de 18%, insa indicatorul s-a plasat in ianuarie pe penultimul loc la nivel european, respectiv 114 euro. Potrivit Eurostat, salariul minim din Romania a crescut de la nivelul de 90 de euro, din ianuarie 2006, sau 72 de euro din ianuarie 2005. Cel mai scazut salariu minim este raportat in Bulgaria – 92 de euro. Daca Romania a avut cea mai rapida crestere a salariului minim din UE, Olanda s-a plasat la polul opus, cu un avans de doar 1%. Luxemburgul acorda cel mai ridicat salariu minim, de 1.570 de euro pe luna, urmat de Irlanda – cu 1.403 euro si Marea Britanie – cu 1.363 de euro. Dupa aplicarea paritatii puterii de cumparare, care consta in indepartarea efectului nivelului preturilor, cresterea din Romania se mentine cea mai rapida din UE – de 10%, iar Cehia inregistreaza o scadere de 4%.

Deficit de angajati in constructii
In ciuda cresterilor salariale, companiile de constructii din Romania gasesc cu dificultate personal calificat, chiar daca asigura salarii la niveluri apropiate de cele din Uniunea Europeana, iar necesarul de forta de munca se ridica la 200.000-300.000 de persoane, spune ministrul Dezvoltarii, Laszlo Borbely. "In ultimii ani, domeniul constructiilor a crescut foarte mult, ajungand ca anul trecut valoarea pietei sa se majoreze cu 17-18%, iar in primele sase-sapte luni ale acestui an cu 30%. si in aceste conditii sunt unele probleme cu care firmele de constructii se confrunta, una dintre cele mai acute fiind lipsa fortei de munca", a afirmat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. El a mentionat ca firmele de constructii din Bucuresti si din orasele mari acuza dificultati in gasirea de angajati, chiar daca asigura un salariu apropiat de nivelul din Uniunea Europeana.
"Este greu sa gasim forta de munca calificata, pe piata muncii fiind nevoie de 200-300.000 de persoane care sa lucreze in domeniul constructiilor, si nu ii avem", a spus Borbely.

Minusuri
» Productia, in pas de melc
Daca in privinta cresterii costurilor de munca suntem pe primele locuri in Europa, la avansul productiei industriale suntem pe ultimele. Conform Eurostat, productia industriala a Romaniei a inregistrat o crestere lunara de 0,4 procente in iulie fata de iunie. Printre tarile cu cele mai mari cresteri au fost Slovacia, Lituania si Bulgaria, in timp ce Marea Britanie si Spania au inregistrat scaderi ale productiei in iulie fata de iunie si o foarte redusa crestere anualizata. Prin comparatie, productia industriala a Bulgariei a inregistrat o crestere lunara de 1,6%, Polonia – 1,5%, Slovacia – 4,6%, Republica Ceha –1,3%, in timp ce productia industriala a Sloveniei a scazut cu 0,7%. Anualizat, productia industriala a Romaniei a inregistrat o crestere de 6,3 procente in iulie, fata de perioada similara a anului trecut.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...