Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Contractul de garantie, echivalent cu contractul de service

Termenul pentru verificarea si autorizarea tehnica a centralelor termice de uz casnic alimentate cu gaze naturale este ultima zi a anului curent. Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat ...

Share

Daniel Popa 0 comentarii

20.06.2005 - 00:00
Termenul pentru verificarea si autorizarea tehnica a centralelor termice de uz casnic alimentate cu gaze naturale este ultima zi a anului curent. Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) a recomandat proprietarilor de astfel de echipamente sa efectueze o revizie tehnica, aceasta urmand sa fie realizata de agenti economici autorizati de ISCIR. In ceea ce priveste obligativitatea incheierii de contracte de service pentru aceste echipamente, in cazul centralelor termice aflate in perioada de garantie certificatul de garantie tine locul acestui contract, in conformitate cu prevederile art. 19 din HG 394 din 1995.

Doar jumatate din aparate, autorizate

Expertii din ISCIR apreciaza ca mai putin de jumatate din centralele termice instalate in Romania reusisera sa fie autorizate pana la precedentul termen-limita pentru realizarea acestei operatiuni (luna septembrie a anului trecut). "Estimarile cele mai optimiste vorbesc despre 520.000 de microcentrale vandute intre 2002 si 2004, iar cele mai precaute se opresc la 355.000 de unitati. Numarul centralelor instalate in Romania este cuprins intre 650.000 si un milion de unitati", este aprecierea specialistilor din ISCIR. Centralele fara placa de timbru, documentatie tehnica sau mai vechi de 12 ani vor fi supuse unei investigatii de catre agentii economici autorizati de ISCIR in vederea retimbrarii, reconstituirii documentatiei tehnice si stabilirii conditiilor de functionare in siguranta.
Potrivit prescriptiilor tehnice in vigoare, aparatele instalate si puse in functiune vor fi inregistrate, luate in evidenta si supuse verificarilor tehnice initiale (la prima punere in functiune) si verificarilor tehnice periodice de catre ISCIR, direct sau prin intermediul agentilor autorizati ISCIR. Pentru verificarile tehnice efectuate dupa terminarea punerii in functiune si pentru verificarile tehnice periodice se vor intocmi rapoarte de verificare, care vor fi semnate in mod obligatoriu si de utilizator, care preia aparatul pus in functiune. Utilizatorul confirma prin semnatura insusirea obligatiilor ce ii revin privind utilizarea dupa instructiuni si supunerea aparatului verificarilor tehnice periodice, care se vor efectua la maximum doi ani. Utilizatorul este obligat sa pastreze in bune conditii livretul aparatului care evidentiaza verificarile tehnice periodice si care descrie conditiile de exploatare pe toata perioada de serviciu a echipamentului. Livretul aparatului, insotit de documentatia tehnica si instructiunile de utilizare/intretinere, trebuie sa fie transmis impreuna cu aparatul, in cazul transferarii acestuia unui alt utilizator.

Marcajul de conformitate, obligatoriu

Centralele termice trebuie sa aiba marcajul national de conformitate CS sau marcajul european de conformitate CE. De asemenea, producatorii au obligatia sa asigure instructiuni complete de instalare si utilizare in limba romana si servicii de garantie si piese de schimb pentru aparatele introduse pe piata. Informatiile esentiale din instructiuni trebuie sa fie dublate cu informatii inscriptionate pe aparat, pe butoanele/manetele ce trebuie sa fie actionate si cu etichete de avertisment in asa fel incat sa se reduca riscul unei manevrari incorecte.
Pentru montarea, instalarea, service-ul sau verificarea tehnica periodica, utilizatorul trebuie sa apeleze doar la societati autorizate ISCIR pentru activitatile respective (montare/instalare, punere in functiune, verificare periodica, service). Pentru a afla daca o societate este sau nu autorizata de catre ISCIR pentru una dintre activitati, utilizatorul poate apela orice inspectie teritoriala ISCIR sau sa viziteze site-ul www.iscir.ro.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...