15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăContractele intarziate vor fi reziliate

Contractele intarziate vor fi reziliate

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului ar putea rezilia saptamana viitoare contractele de constructie pentru unele tronsoane de drum unde lucrarile sunt foarte intarziate, a declarat ieri ministrul de resort, Radu Berceanu.

“Trebuie sa reluam procedurile, pentru gasirea unui nou constructor, ceea ce va duce la alte intarzieri, dar daca nu reziliem acum o vom face peste un an”, a spus Berceanu.
Ministrul a dat ca exemplu tronsonul Timisoara-Lugoj, terminat in proportie de doar 2%. Contractul a fost atribuit unui consortiu de firme, din care face parte si compania greceasca Eftidis, care mai are o lucrare pe DN 17, la limita judetelor Cluj si Bistrita.
“Am sugerat sa renunte la lucrarile foarte intarziate si sa se concentreze pe o lucrare, pe care sa o termine”, a mai spus Berceanu.
Potrivit ministrului, in cazul societatilor ale caror contracte ar putea fi reziliate, este vorba de intarzieri de pana la doi-trei ani de la termenul de finalizare a lucrarilor.
“Am fost impresionat de cantitatea de motive pe care o dau, dar nu si de rezultate. In unele cazuri, abia au finalizat 1-2% din lucrare”, a mentionat Berceanu.
Participarea la viitoarele licitatii va fi “foarte dificila” pentru companiile carora le-au fost reziliate contractele, potrivit ministrului Transporturilor, intrucat documentatia de participare va include clauze speciale in acest sens.

Bucuresti-Pitesti, din nou in reparatii

Reparatiile la autostrada Bucuresti-Pitesti vor incepe initial pe cele doua benzi spre Pitesti, urmand ca ulterior sa fie realizate lucrari masive pe banda spre Bucuresti, a declarat ministrul Radu Berceanu.
“Se vor face reparatii minore de plombare a gropilor pe benzile spre Pitesti, astfel incat sa putem da drumul la circulatie pe doua sensuri. Ulterior, se va inchide banda spre Bucuresti, unde este nevoie de lucrari mult mai serioase”, a spus Berceanu.
Potrivit ministrului, anul acesta vor fi in lucru 344 de kilometri de autostrada, iar anul viitor 603 de kilometri. In 2008, lucrarile vor include 845 de kilometri.
“Daca nu apar probleme, anul acesta vor fi gata 19 kilometri de autostrada, de la Fetesti la Cernavoda. Anul viitor vor fi finalizate lucrarile pentru 76 de kilometri si in 2008 pentru 130 de kilometri”, a adaugat Berceanu.
In ceea ce priveste autostrada Bucuresti-Brasov, ministrul a apreciat ca exproprierile de terenuri sunt necesare pentru realizarea lucrarilor.
“Peste tot in lume au aparut probleme, atunci cand s-au construit autostrazi, dar nu se pot lovi mereu interesele particulare ale unui grup de cetateni de cele generale de a se face anumite constructii”, a afirmat ministrul Transporturilor. El a mentionat ca traseul initial al acestei autostrazi a fost modificat din cauza constructiilor aparute in zona.
“Am schimbat traseul si vom vedea daca primarii din zona vor da din nou autorizatii de constructii. Am incercat sa ne miscam acum mai repede cu exproprierile, pentru ca se pare ca suntem intr-un concurs cu primarii. Primarii se vor imbogati pe termen lung prin constructia autostrazii, si nu prin tunuri imobiliare”, a mai spus Berceanu.

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă