14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConflict intre creditori si lichidatori pentru resturile de la Siderca

Conflict intre creditori si lichidatori pentru resturile de la Siderca

Razboiul aprig purtat de creditorii Siderca pentru a pune mana pe cat mai mult din resturile celei care a fost a doua platforma siderurgica a Romaniei a determinat protestul vehement al lichidatorilor combinatului din Calarasi. Acestia au acuzat ca unii dintre creditori au recuperat sau vor sa obtina cu mult mai mult decat datoria pe care combinatul o avea catre ei, impiedicand derularea procedurii de faliment si recuperarea debitelor catre buget.
"In perioada de suspendare a falimentului au fost preluate legal si ilegal bunuri de catre terte persoane din patrimoniul combinatului. Nici pana in prezent nu s-a reusit restabilirea situatiei anterioare a patrimoniului falitei SC Siderca SA prin restituirea bunurilor, in ciuda demersurilor in instanta”, a afirmat lichidatorul Carmen Franga, din partea Valchim.
Lichidatorul a acuzat ca unul dintre creditori, SC Lemtrans Prod Com SA a cesionat 18,05 milioane dolari, a adjudecat bunuri in valoare de 7,437 milioane dolari prin executare silita si se mai inscrie la masa credala cu inca 16 milioane dolari. "SC Lemtrans recuza intreaga instanta din Calarasi si Curtea de Apel Bucuresti, impiedicand astfel desfasurarea procedurii de faliment”, a mai explicat lichidatorul.
Procedura de faliment la Calarasi a inceput in cursul anului 2000. Tot atunci, SC Geomin SA Bucuresti isi depune declaratia de creanta la dosarul referitor la falimentul SC Siderca SA pentru suma de 10,977 milioane dolari. Un an mai tarziu, Geomin SA isi cesioneaza creanta catre SC Lemtrans International Prod Com (9,977 milioane dolari) si SC Euro Internet SRL Bucuresti (un milion dolari).
Lichidatorul sustine ca ulterior Lemtrans International Prod Com reuseste sa obtina prin decizia Tribunalului Calarasi si penalitati de 22,044 milioane dolari, adica dublu fata de valoarea creantei. In tot acest complex, conducerea SC Siderca SA omite sa foloseasca toate caile de atac si decizia instantei devine irevocabila. Dupa aceasta, societatea mentionata pune sechestru pe bunurile din patrimoniul Siderca cu toate ca aceasta se afla in supraveghere financiara.
Mai mult, lichidatorul sustine ca Lemtrans si-a cesionat o parte din creanta catre sindicatul Siderca si alte 16 firme. Sindicatul Siderca isi adjudeca mai multe active compuse din imobil, teren si bunuri mobile in baza creantei cesionate la 75% din valoarea contabila la nivelul anului 1992 fara a fi fost facute schitele si masuratorile topografice care sa le individualizeze macar sumar si fara ca un evaluator atestat sa le evalueze.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă