13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConfidentialitatea care naste monstri!

Confidentialitatea care naste monstri!

Cele mai dificile si anevoioase activitati desfasurate de politie, Parchet si serviciile speciale se consuma in zonele in care confidentialitatea este ridicata la rangul de principiu.
In toate institutiile statului (si nu numai) Guvernul a legiferat Codul de conduita al functionarilor publici, carora printre altele li se interzice sa furnizeze informatii care ar putea “prejudicia imaginea institutiei sau a unor functionari publici, precum si a persoanelor fizice sau juridice”. La o privire superficiala, am zice ca este chiar necesar ca unele activitati ale unor institutii publice sa fie ferite de ochii presei si implicit ai populatiei. In realitate sursa sau izvorul nesecat al birocratiei si coruptiei este chiar in confidentialitate!
Faptul ca de 16 ani tot vorbim de lupta impotriva birocratiei si coruptiei, dar ne postam pe podiumul de campioni in ale birocratiei si coruptiei demonstreaza fara tagada ca trebuie sa se gaseasca antidotul acestei grave maladii. Respectand actualul cod al functionarilor publici sau clauzele confidentiale ale unor contracte, avand cunostinta despre savarsirea unor mari faradelegi, functionarul care ar vrea sa difuzeze informatiile se afla sub “pericolul” prejudicierii imaginii institutiei si chiar de a fi trimis pe tusa. Daca vrea sa dezvaluie ceva grav care se afla sub stigmatul confidentialitatii, trebuie sa vorbeasca cu gura inchisa sau in somn. Daca asta ar fi singura reglementare in materie, ne-am supune legii, ca doar nimeni nu este mai presus de lege!
Dar, atentie! CODUL PENAL stipuleaza astfel:
“Fapta functionarului care, luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de urmarire penala se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la cinci ani”.
Asadar, raportat la CODUL PENAL, Codul de conduita al functionarilor publici, in aceasta speta, devine nul, ba chiar nociv societatii.
Toti functionarii, indiferent ca lucreaza intr-o primarie comunala sau in Ministerul Afacerilor Externe, atunci cand au cunostinta despre fapte susceptibile a intra sub incidenta Codului penal, sunt obligati sa le dezvaluie. Altfel sunt penalisti! Orice soi de OMERTA camuflata in diverse coduri sau clauze contractuale trebuie sa dispara din Romania! In lumea occidentala se lucreaza cu codul reclamantului, nu cu codul tacerii! Acest cod occidental cuprinde si reglementeaza dreptul functionarilor de a reclama fraudele din interiorul departamentelor de munca si protejarea acestora in fata actiunilor distructive initiate de cei reclamati si care vremelnic ocupa parghiile puterii.
Noi am ramas cu codurile! Nu ne-ar surprinde sa utilizam iarasi codul eticii si echitatii socialiste!
Din cauza confidentialitatii s-a ajuns la situatia aberanta ca mii de autoturisme si autovehicule mari sa fie introduse in tara fara taxe vamale, doar in baza unor formulare de adeverinte fara regim special, utilizate de personalul MAE!! Nimeni nu stie numarul formularelor eliberate de Ministerul Finantelor, dar gestionate de MAE, deoarece acesta este secret de serviciu! Rambursarile ilegale de TVA de ordinul miilor de miliarde, praduirea bugetului de stat al Romaniei prin neplata obligatiilor bugetare restante, intrarea in reorganizare si faliment a mii de firme care au tepuit bugetul de stat, dar care in mod paradoxal au generat miliardari de top reprezinta consecinta nefasta a secretului fiscal si a confidentialitatii informatiilor. Daca s-ar publica lista beneficiarilor de rambursari ilegale de TVA si a altor genuri de faradelegi fiscale, vom sesiza ca in fapt confidentialitatea si secretul fiscal/de serviciu au generat adevarati MONSTRI. Acestia sunt GOLIATII Romaniei! Va avea cineva puterea sa-i tranteasca la pamant si sa le taie capetele? Speram ca raspunsul sa nu fie… confidential!

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă