10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile romanesti prefera investitori strategici straini

Companiile romanesti prefera investitori strategici straini

Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate anul trecut pe piata romaneasca a fost de 5,8 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat in 2004, Romania urcand doua pozitii, pe locul patru, in topul tarilor din Europa Centrala si de Est, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Numarul tranzactiilor din sectorul privat a crescut in 2005 la 117, fata de 42 in 2004 si 33 in 2003, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta. Clasamentul se refera la tranzactiile facute publice si nu include privatizarile. “Aceasta evolutie nu numai ca reprezinta o crestere de 313% fata de 2004, dar si plaseaza Romania intre primele trei tari ale regiunii din punct de vedere al ratei de crestere”, se precizeaza in studiu.
De remarcat este ca in 2005 s-a inregistrat si o majorare cu 58% a valorii medii a unei tranzactii, pentru tranzactiile care au fost facute publice, la 65 de milioane de dolari. Analistii de la PwC apreciaza ca acest indicator reflecta nivelul majorarilor de capital la companiile romanesti.
Investitiile straine au reprezentat 72% din numarul total al tranzactiilor, mult peste media europeana de 40%, fapt ce indica preferinta companiilor romanesti pentru parteneri strategici straini.
Din punct de vedere al numarului tranzactiilor incheiate, cele mai active sectoare au fost industria prelucratoare – 17, serviciile financiare si serviciile – cu cate 16 tranzactii.
Astfel, industria prelucratoare isi mentine pozitia de lider pentru trei ani consecutivi, in timp ce serviciile financiare ocupa locul doi, inlocuind astfel sectorul telecomunicatiilor.
Fuziunile si achizitiile din sectorul de asigurari au fost principalul motor al tranzactiilor financiare din 2005, fapt explicat de dezvoltarea rapida a acestui sector ca urmare a schimbarilor legislative din 2000. Printre tranzactiile notabile in sectorul serviciilor financiare se numara achizitia Bancii Tiriac de catre HVB si preluarea a 70,7% din Omniasig de catre Wiener Staedtische Allgemeine Versicherung AG.
Sectorul telecomunicatiilor conduce in topul valoric al tranzactiilor, detinand 62% din valoarea totala estimata a pietei romanesti de fuziuni si achizitii. Vodafone-Marea Britanie a achizitionat MobiFon-Connex pentru un pret estimat la 2,5 miliarde dolari, aceasta reprezentand cea de-a doua mare tranzactie din regiune.

Topul valoric al investitiilor

1. Marea Britanie, cu o investitie de 2,6 miliarde de dolari. Principalul proiect apartine Vodafone International Holdings, cu 2,5 miliarde dolari.
2. FranTa, cu o investitie de 625,6 milioane dolari. Cel mai semnificativ investitor este FranceTelecom, cu 523 milioane dolari dupa preluarea unui pachet suplimentar de circa 20% din actiunile Orange Romania.
3. Statele Unite, cu o investitie de 457,8 milioane dolari, dupa ce LibertyGlobal a investit 407 milioane dolari pentru preluarea Astral de catre UPC.

Cei mai activi investitori

1. Austria – 11 tranzactii
2. Grecia – zece tranzactii
3. Statele Unite – noua tranzactii
4. FranTa – opt tranzactii

Cele mai citite

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...

Revolut vizează investiții de peste 100 de milioane de dolari în Mexic

Compania Revolut intenționează să investească peste 100 de milioane de dolari în Mexic în acest an, a declarat miercuri, pentru Reuters, unul dintre directori. Directorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă