Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Codrut Seres - un ministru in bataia vantului

Mai-marele peste economia romaneasca, ministrul Codrut Seres, a reusit ca intr-un timp surprinzator de scurt, de cateva zeci de ore, sa se dezica cu inversunare de propriile-i spuse si convingeri. Dupa ce a criticat in ton cu Guvernul din care ...

Share

Rl online 0 comentarii

08.07.2005 - 00:00
Mai-marele peste economia romaneasca, ministrul Codrut Seres, a reusit ca intr-un timp surprinzator de scurt, de cateva zeci de ore, sa se dezica cu inversunare de propriile-i spuse si convingeri. Dupa ce a criticat in ton cu Guvernul din care face parte masura introducerii abonamentului la gaze (de catre fosta administratie PSD) si a contribuit la anularea ei, Seres se gandeste acum ca abonamentul era bun si vrea sa-l "reactiveze".
Joaca de-a "abonamentul la gaze" nu este una obisnuita, ci comporta riscuri de imagine pentru Guvern. Recent, aceasta joaca a dovedit ca poate intinde la maximum nervii populatiei ingrozite de scumpiri. Si totusi Seres a tinut sa se joace...
Astfel, marti la pranz domnul Seres a dat in primire Distrigaz Nord noilor sai proprietari, germanii de la E.ON Ruhrgas. Cu putin timp inainte, domnia sa a crezut ca este dator sa spuna ceva pe placul proaspetilor investitori de la distributiile de gaze, si anume ca se are in vedere reintroducerea mult hulitelor abonamente printr-un nou act normativ referitor la plata gazelor. "In luna noiembrie vom regandi strategia de tarifare a gazelor naturale", a afirmat nonsalant Codrut Seres. El si-a detaliat mesajul, subliniind ca "facturile vor cuprinde un cost fix al gazelor naturale (abonament) si o componenta variabila".
Pentru moment domnul Seres a parut sa uite ca abonamentul cu pricina, introdus prima data pe 1 aprilie, a determinat proteste de strada ale consumatorilor nemultumiti, care in cele din urma au convins Guvernul sa abandoneze proiectul. Protestele vehemente ale consumatorilor n-au dainuit prea mult in memoria ministrului Economiei. Nu acelasi lucru se va putea spune, peste un timp, si despre mustruluielile la care Seres a fost supus de politicieni si patronate, dupa ce el si-a dat drumul la gura in favoarea abonamentelor. Acestea vor fi, probabil, invatatura de minte pentru totdeauna.
Faptul ca ministrul joaca cand pe stanga, cand pe dreapta in chestiunea abonamentelor la gaze a fost si el demonstrat. Astfel, la doar cateva ore dupa dezavuarea initiativei reintroducerii abonamentului de catre politicieni, Codrut Seres a revenit la sentimente mai bune si a uitat tocmai ce spusese mai inainte. "Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, considera justificata ingrijorarea opiniei publice privind introducerea abonamentului la gaze si apreciaza in acest sens faptul ca partenerii de coalitie se opun si ei reintroducerii abonamentului la gaze", afirma un comunicat oficial, dar fara noima al ministerului de profil.
Cei care au redactat comunicatul apeleaza la strategia deja clasica pentru a scapa pe cineva de vinovatie. Astfel, in cazul discutiilor despre reintroducerea abonamentului vina n-ar purta-o Seres, ci autoritatea de reglementare in domeniu. In paranteza fie spus, aceasta autoritate a demonstrat din plin ca executa ordinele Guvernului si ale ministrului de resort. "MEC nu are atributii nici in deciderea introducerii abonamentului la gaze, nici in adresarea unei astfel de solicitari in nume propriu. Introducerea abonamentului la gaze propusa de ANRGN a fost respinsa recent de premierul Calin Popescu Tariceanu, cu a carui decizie MEC este solidar; nici o modificare a actualului mod de facturare nu trebuie facuta fara consultarea societatii civile", se mai arata in comunicatul prin care Codrut Seres incearca sa repare ceea ce a stricat dupa ce si-a dat din greu cu parerea pe marginea subiectului. De fapt tot acest lant de anunturi si retractari ale unui ministru care ocupa un loc-cheie in Guvern pare sa dea o unda de credibilitate zvonului tot mai insistent care circula pe culoarele MEC, si anume ca "Seres reuseste in prezent sa controleze eficient lucrurile doar in propriul cabinet". In rest, secretarii de stat - unii dintre ei personaje impinse din fosta guvernare sau sustinute prin diverse parghii politice - sunt stapani deplini pe domeniile lor, taind si spanzurand dupa bunul plac. De altfel, domnul Seres pare tot mai singur in ministerul sau, dupa ce echipa initiala de consilieri s-a rarit pana aproape de disparitie.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...