Claudiu Năsui, USR: Dacă chiar avem creștere economică record, de ce are nevoie Guvernul să mărească impozitele?

Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută, față de aceeași perioadă din anul 2016, dar cum se explică atunci scăderea veniturilor bugetare și majorările de impozite operate de Guvern, se întreabă deputatul USR Claudiu Năsui.

Share

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 16.08.2017 - 16:20

Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută, față de aceeași perioadă din anul 2016, conform datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică. Dacă e așa, cum se explică atunci scăderea veniturilor bugetare și majorările de impozite operate de Guvern, se întreabă deputatul USR Claudiu Năsui.

„E ușor pentru PSD să ne ia ochii cu o statistică unică scoasă din context. Să nu ne pierdem spiritul critic și să ne punem câteva întrebări:

1 – Dacă chiar avem creștere economică record, de ce nu au crescut încasările din taxe și impozite? La jumătatea anului trecut statul român încasa venituri fiscale de 68,7 miliarde, pe când anul acesta încasează 67,9 miliarde. Deci avem o scădere de încasări. Unde este creșterea economică record?

Dar să zicem că asta era situația față de anul trecut. Cum stă guvernul față de propriul program? Conform propriilor calcule guvernul trebuia să colecteze venituri fiscale de 71,2 miliarde, tot peste acel 67,9 miliarde cât a colectat efectiv. Deci, nici acolo creșterea record nu se vede nicăieri.

2 – Dacă chiar avem creștere economică record, de ce a trebuit guvernul să recurgă la tertipuri contabile pentru a mări artificial încasările la buget prin a adăuga subvențiile pentru agricultură de la UE? Subvenții care nu au fost prinse niciodată în buget până anul acesta. Poate pentru că dacă nu le adăugau cifrele acelea de execuție bugetară agregată arătau și mai rău.

3 – Dacă chiar avem creștere economică record, de ce are nevoie guvernul să:

- mărească impozitele pe munca part-time?

- mărească accizele pe carburanți cu 20%?

- implementeze o măsură unică în lume, ultra-birocratică și care va seca economia de bani cum este plata diferențiată a TVA?”, scrie deputatul USR, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Conform datelor INS, publicate astăzi, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an pe seria brută. În același timp, pe seria ajustată sezonier, creșterea economică a fost de 5,7%.

În ceea ce privește trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută. Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%. Față de același trimestru din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,7%.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...