15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCele cinci modificări majore la Codul Fiscal

Cele cinci modificări majore la Codul Fiscal

După lansarea pe scena publică a diferite propuneri de modificare a impozitelor şi taxelor, Guvernul a ajuns ieri la o formă finală. Aceasta va fi transmis zilele viitoare la Senat.

TVA, mai mică din 2016

Documentul prevede reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile, de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 18% din 2018. Totodată, de anul viitor se va extinde lista produselor cu TVA redusă la 9%. Aceasta va include produsele din carne, peşte, lapte şi pâine, animale și păsări vii, din specii domestice, ouăle de păsări, legumele, fructele comestibile și preparatele din acestea, precum și pentru accesul la evenimentele sportive. Guvernul argumentează reducerea TVA prin aceea că avem a cincea cotă ca mărime din UE, după Ungaria, Danemarca, Croaţia şi Suedia. Un alt argument este că frauda fiscală a crescut după majorarea TVA, de la 3,4% din PIB în 2010 la 6,3% din PIB în 2012.

Impozitarea firmelor se relaxează

Se stabileşte o cotă de impozitare diferenţiată a microîntreprinderilor, în funcţie de numărul de salariaţi, de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfășurarea de activităţi. Pragurile penrtru încadrarea în categoria microîntreprinderilor se majorează, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.

Cât priveşte impozitele  pe profit şi pe venit, nivelul acestora se va reduce de la 16% la 14%, începând cu 1 ianuarie 2019. Totodată, va fi redusă la 14% cota de impozitare pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, de la 16% în prezent. Impozitul pe dividende va fi şi el eliminat.

Accizele vor fi fie diminuate, fie eliminate

Se prevede micşorarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzină fără plumb şi benzină cu plumb), reaşezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și băuturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiţeiului din producţia internă, cât şi a produselor incluse în prezent în categoria „alte produse accizabile“ (cafea, bijuterii, confecții din blănuri, autoturisme etc.). Se mai prevede  eliminarea impozitului pe construcții speciale începând cu 1 ianuarie 2016.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale scad

La angajat acestea urmează să scadă de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator, de la 15,8% la 13,5%, însă nu din  ianuarie 2017, cum era prevăzut iniţial, ci din ianuarie 2018. Documentul menţine celelalte prevederi, şi anume introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016, introducerea obligației de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri, majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii începând cu1 ianuarie 2016.

Taxele locale  suferă şi ele modificări

Populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe. Guvernul a decis abia la începutul acestei săptămâni să nu mai majoreze valorile impozabile aferente taxelor şi impozitelor locale, comparativ cu proiectul Codului Fiscal din luna februarie, cu argumentul că primarii vor fi lăsaţi să crească aceste taxe cu până la 50%, faţă de doar 20% în prezent. Primarii vor fi obligaţi să indexeze impozitele anual, nu o dată la
3 ani ca în prezent. 

Ionuţ Dumitru: „Efectele pozitive nu vor apărea imediat, pagubele, da“

Șocul la nivel de fiscalitate va fi destul de mare după aplicarea măsurilor de relaxare fiscală, iar efectele pozitive care rezultă în urma acestor măsuri nu se vor materializa imediat, astfel încât veniturile la buget vor scădea, a comentat la începutul acestei luni propunerile Guvernului Ionuţ Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal. „Șocul este unul destul de mare după… și efectele pozitive care se vor materializa, cum ar fi, de exemplu, mai multe locuri de muncă, creștere economică mai mare, nu se produc imediat“, a afirmat el.

Potrivit lui va apărea un deficit de miliarde de lei care „pe termen scurt, cel puțin, va fi cu greu acomodat până se produc efectele de conformare, de reducere a evaziunii“. Efectele pozitive „sunt estimate extrem de optimist“, mai spune economistul.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă