30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe poti face cu 10.000 de euro

Ce poti face cu 10.000 de euro

Conturile individuale de investitii reprezinta un segment al pietei financiare aflat inca la inceput de drum in Romania, dar cu un real potential de crestere. La sfarsitul lunii iunie, conturile individuale de investitii reprezentau aproape 9% din piata fondurilor mutuale, iar valoarea activelor acestora totaliza 40,3 milioane de lei, adica dublu fata de sfarsitul anului 2005. Cea mai mare pondere din active, respectiv 93%, este detinuta de persoane fizice. Cu alte cuvinte, o parte din romanii care au reusit sa economiseasca au inceput sa investeasca banii si in altceva decat clasicele depozite bancare.

Se poate spune insa ca aceasta alternativa de investire, respectiv contul individual, este totusi un produs premium al societatilor de administrare de fonduri sau al celor de brokeraj. Si asta, pentru ca printr-un cont individual se gestioneaza personalizat banii unui investitor care dispune de sume importante si doreste sa obtina un profit semnificativ de pe urma economiilor sale.

Profilul clientului determina politica de investitii

“Scopul final al clientului determina politica de investitii in cazul contului individual. Cu alte cuvinte, obiectivele clientului, riscul pe care este dispus sa si-l asume si perioada de timp la finalul careia se asteapta la profit, sunt elementele principale pe care se bazeaza strategia de investitii”, a declarat Radu Popescu-Buzeu, sef departament analiza in cadrul societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) KD Capital Management. Potrivit acestuia, maturitatea minima recomandata pentru un contract de administrare de cont individual este de un an.
“Investitorii cu mai multa rabdare obtin un profit mai mare”. Din pacate, multi investitori sunt stapaniti de frica de a nu pierde profitul obtinut. Efectul acestei stari il reprezinta necapitalizarea profitului si ratarea altor oportunitati de investitii”, explica Popescu-Buzeu.
KD Capital Management a inceput sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti de la mijlocul lunii mai 2006. Pe langa intermediere si consultanta financiara, societatea ofera si produsul “Private Wealth Management”, de administrare a conturilor individuale. Conform celor declarate de seful departamentului de analiza, KD Capital Management estimeaza un randament al capitalului investit mai mare decat al indicelui BET dupa aproximativ un an de la deschiderea contului. Banii clientilor sunt investiti in actiuni ale companiilor listate pe piata bursiera. Profitul obtinut pentru client reprezinta o motivatie pentru administratorii de cont, intrucat societatea percepe un comision de performanta. Adica tariful comisionului este direct legat de valoarea profitului obtinut. “Clientii sunt foarte multumiti de comisionul de performanta, care reprezinta 20% din profitul net obtinut dupa un an. Au inteles ca acesta reprezinta un element de presiune asupra administratorului de cont, care este astfel motivat incat sa castige cat mai mult, atat pentru client, cat si pentru el”, a spus Popescu-Buzeu.

Private Wealth Management

Pentru deschiderea unui cont de Private Wealth Management, clientul trebuie sa dispuna de cel putin 10.000 de euro. KD Capital Management accepta insa si sume mai mici, daca se opteaza pentru varianta cu acumulare. Deschiderea contului individual de investitii se realizeaza astfel: semnarea cererii de deschidere de cont si a contractului de administrare, la sediul societatii, si apoi depunerea sumei, fie la casieria KD Capital Management, fie prin transfer bancar. Lunar sau saptamanal, conform optiunii alese, clientul va primi prin posta sau prin e-mail situatia portofoliului. Pentru acoperirea costurilor de tranzactionare, societatea percepe un comision minimal.
“In acest moment, administram in cadrul firmei 27 de conturi individuale, care totalizeaza aproximativ 350.000 de euro”, a declarat Radu Popescu-Buzeu.

Cele mai citite

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...
Ultima oră
Pe aceeași temă