13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe legătură este între taxa de stâlp și șomaj

Ce legătură este între taxa de stâlp și șomaj

După ce în urmă cu doi ani a impus o modalitate de plată a TVA la buget care scoatea practic din joc firmele mici Guvernul propune acum, pentru relansarea economică, taxa de stâlp ce duce la închiderea parcurilor industriale.

Guvernul a aprobat ieri, prin Hotărâre, normele metodologice de achitare a impozitului pe cons­trucţii speciale (aşa-numita „taxă de stâlp“) care se ­estimează că va aduce anual suplimentar bugetului de stat cel puţin un miliard de lei. Normele au fost aprobate după ce mai mulţi reprezentanţi ai mediului de ­afaceri au reclamat că nu ştiu încă în mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu există norme de aplicare deşi noua taxă a fost introdusă de la începutul anului. Plata taxei devine obligatorie cu începere din data de 25 mai, adică peste câteva zile. Problema i-a fost reclamată direct şi premierului Victor Ponta, în urmă cu două ­săptămâni, într-o discuţie cu directorii companiei Electromagnetica Bucureşti, aceştia spunând că nu au încă o idee clară legată de modul în care „s-ar pune problema privind taxa pe lucrări speciale”.

Impozitul este aplicat pentru cons­trucţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii. La sfârşitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional. Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a precizat că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de un miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Taxa de stâlp are „efecte perverse“

Punerea taxei în practică în forma dispusă de către Guvern va duce la închiderea parcurilor industriale, a avertizat ieri primarul Oradei, Ilie Bolojan. În prezent, investitorii prezenţi în parcul industrial din oraşul de pe Criş primesc drept facilitate scutire de la plata impozitului pe clădiri către primărie cifrat la 1%. Potrivit normelor, impozitul de 1,5% pe construcţii speciale se scade din suma deja plătită cu titlul de impozit pe clădiri. Neplătind însă nici un impozit pe clădiri la nivel local, investitorii din parcul industrial orădean ajung să plătească integral impozitul de 1,5% pe orice construcţie, deci chiar peste cât plătesc cei ale căror afaceri se derulează în restul oraşului.

„Impozitul pe această categorie de construcţii – clădirile din parcurile industriale – nu se scade din impozitul pe valoarea construcţiilor atunci când se determină baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe cons­trucţii” sau, mai simplu spus, sunt vizate de noua „taxă pe stâlp” nu doar „construcţiile speciale”, ci şi clădirile din parcurile industriale, care vor fi impozitate, a spus luni Bolojan într-o conferinţă de presă, potrivit site-ului de ştiri ebihoreanul.ro. Edilul a declarat că a discutat deja situaţia cu reprezentanţii tuturor companiilor din Parcul Industrial, „iar dânşii sunt solidari cu ce întreprinde Primăria pentru menţinerea facilităţilor şi modificarea normelor. Am făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la efectele perverse OG”, a spus primarul.

O gafă similară a mai fost făcută de Guvern în urmă cu peste un an când a fost introdusă TVA la încasare. Măsura urma să uşureze sarcina mediului de afaceri însă, în final, a dus la îngreunarea relaţiilor de business dintre micile şi marile companii firme. Sistemul a fost modificat la începutul acestui an, TVA la încasare devenind facultativă.

27 de taxe parafiscale eliminate

Cu astfel de gafe, faptele bune riscă să nu mai fie observate. Un număr de 27 taxe şi tarife parafiscale au fost eliminate sau comasate de Guvern prin acte normative aprobate în şedinţa de marţi, Executivul informând că alte astfel de 65 de taxe vor fi reglementate prin ordin al miniştrilor sau decizii ale preşedinţilor de instituţii care gestionează tarifele. Astfel, printr-o ordonanţă de urgenţă au fost reduse 12 taxe şi tarife, dintre care 5 prin eliminare şi 7 prin comasare, iar ­printr-o hotărâre au fost reduse alte 15 taxe şi tarife, dintre care 5 prin eliminare şi 10 prin comasare. Guvernul arată că acestea sunt taxe pentru care, anul trecut, au fost realizate încasări sub 100.000 lei pentru o taxă şi că reducerea acestora va diminua şi gradul de birocraţie. Totodată, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea­ ­fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcţiune a echipamentului. Normele cuprind, de asemenea, precizări şi pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.    

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă