9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe le pregăteşte Guvernul microîntreprinderilor

Ce le pregăteşte Guvernul microîntreprinderilor

Potrivit proiectului de Buget pe 2014, regimul microîntreprinderilor devine mai restrictiv, cresc contribuţiile la Pilonul II de pensii, bugetele locale primesc mai mulţi bani, iar suma alocată pentru umplerea găurilor Fondului de sănătate va fi cu 700 milioane lei mai mică decât în acest an.

Bugetul de stat va conta anul viitor pe venituri estima­te de 100,8 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi cu 18,3 miliarde mai mari. Bugetul general consolidat (include suplimentar bugetele uni­tăţilor administrativ-teri­toriale – 57,1 miliarde lei, bugetul fondului de pensii – 52 miliarde, bugetul asigurărilor de sănă­tate – 22, 5 miliarde, bugetele insti­tu­ţiilor finanţate total sau parţial din fonduri proprii – 16,9 miliarde lei etc.) are venituri de 216,4 miliarde lei şi cheltuieli cu 14,4 miliarde lei mai mari. Ce noutăţi apar în acest an?

Citeşte şi: Buget 2014. Cresc cheltuielile de personal

Bugetele locale primesc ceva mai mulţi bani (15,3 miliarde, faţă de 14,6 miliarde lei anul trecut). Diferenţa vine din cheltuielile mai mari aprobate pentru comune, oraşe, sectoarele Capitalei şi municipiul Bucureşti – 10,4 miliarde în bugetul din acest an faţă de 11 miliarde în 2014. În plus, anul viitor s-au prevăzut 0,36 miliarde lei pentru finalizarea drumurilor judeţene şi comunale. Autorită­ţile locale nu pot demara proiecte noi dacă există în continuare unele nefinalizate, cu termen de predare depăşit, sau dacă nu au o schemă de finanţare până la finalizarea investiţiei.

Pentru reducerea deficitului Fondului de asigurări de sănătate se vor aloca în 2014 doar 3,08 miliarde lei, în comparaţie cu 3,71 miliarde lei în acest an.

Regimul microîntreprinderilor devine mai restrictiv în ceea ce priveşte plafonul veniturilor. Dacă în prezent acesta este echivalentul a 65.000 euro, de anul viitor cine depăşeşte 220.000 lei (aproape 50.000 euro) va plăti impozit pe profit, şi nu pe cifra de afaceri. În com­pen­saţie, vor putea intra în categoria de microîntreprindere şi firmele care au maximum 20% din venituri din activităţi de con­sultanţă şi management (anterior legea interzicea acordarea statutului de microîntreprindere în aceste domenii de activitate).

Citeşte şi: Proiectul de buget pe 2014 – Companiile de stat nu pot angaja personal, dar pot majora salarii

Companiile de stat nu vor putea majora numărul de angajaţi faţă de 2013 decât în situaţii “temeinic justificate” şi numai cu aprobarea Guvernului sau consiliului judeţean. Companiile de stat care au realizat profit pot creşte salariile cu indicele de inflaţie estimat pentru 2014, deşi şi celor fără profit li se lasă totuşi o portiţă: pot creşte salariile dacă se încadrează în bugetul aprobat.

În bugetul Ministerului Finan­ţelor va fi prinsă o sumă de 250 milioane lei pentru ajutoare de minimis (finanţări nerambursabile pentru mici afaceri). Contribuţia la pensiile private obligatorii (Pilonul II) creşte de la 4 la 4,5% din salariul brut, ceea ce înseamnă că administratorii acestora vor avea mai mulţi bani la dispoziţie pentru finan­ţarea Guvernului (grosul inves­tiţiilor este în titluri de stat), dar şi pentru plasamente pe piaţa de capital.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă