Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cazanele Dunarii, inca necunoscute turistilor

La intrarea in Defileul Dunarii, timpul pare oprit spre a deslusi in infinitele dantelarii ale reliefului, taiate si zimtuite de ploi, izvoare si vanturi, ieroglifa apartinatoare fluviului, cea care da farmec acestui spatiu intins pe circa 130 km ...

Share

Rl online 0 comentarii

14.06.2005 - 00:00
La intrarea in Defileul Dunarii, timpul pare oprit spre a deslusi in infinitele dantelarii ale reliefului, taiate si zimtuite de ploi, izvoare si vanturi, ieroglifa apartinatoare fluviului, cea care da farmec acestui spatiu intins pe circa 130 km de la Bazias la Gura Vaii.

Turism sub escorta

Privit de pe fluviu, peisajul pare sublim, dar, ajuns pe mal, ai neplacute surprize. La Cozla, veche asezare miniera, pamantul din vecinatatea malului are culoarea carbunelui - gura minei parasite lasandu-ti impresia unui hau despre care stii doar unde incepe -, iar cladirile administrative si cele sociale arata ca dupa bombardament. Pe soseaua nationala, strajuita pe alocuri de stanci golase, se pravalesc la vremea ploilor blocuri de piatra si infime grohotisuri. Sprijinite parca in fluviu, eroziunile mai mult sau mai putin adanci te inspaimanta in imensul perimetru ce poarta acum numele de Parcul Natural "Portile de Fier" in care cresc laleaua de Cazane, stanjenelul de stanca, sapurearita rosie, toate monumente ale naturii. Turistii pot da peste broasca testoasa de uscat ori peste vipera cu corn ce devine agresiva atunci cand este atacata. Dar pot admira un peisaj inegalabil de pe platoul de pe Ciucarul Mare ori vizita cascada de pe raul Ponicova sau valea Mraconiei cu golful inconjurat de stanci si efigia in piatra, de 40 m inaltime, a lui Decebal... Zona e un fel de colt de rai pentru cei carora la place pescuitul, dar cu conditia sa posede permis de acest sens si avizul politiei de frontiera...

Cu barca, in lumea pesterilor

In zona cea mai bogata in programe de dezvoltare a turismului, lipsesc insa mijloacele de realizare a unor croaziere pe Dunare. Cu o singura exceptie: vaporasul Liceului de Marina din Orsova - imbatranit de vreme - pe care se pot imbarca doritorii de plimbari. In rest, turistii nu pot apela decat la barcile localnicilor, contra sumei de 400.000-500.000 lei spre a strabate golful Dubova sau pentru a patrunde pe sub boltele albastre-vinetii ale pesterilor Grota Veterani si Ponicova. Cea din urma - cea mai mare din Defileul Dunarii - poate fi vizitata dinspre uscat pe valea raului cu acelasi nume unde se vor intalni lumea fascinanta a coloniilor de lilieci si galeria cu guano unde aceste mamifere protejate de lege se inmultesc. De la Cazane, amatorii pot da o fuga pana la Orsova, unde pot vizita catedrala catolica cu o arhitectura unica realizata dupa proiectul celei din Sidney, dar si Manastirea "Sfanta Ana", ctitorie a lui Pamfil Seicaru. Sau o pot porni spre Svinita trecand pe langa ruinele cetatii Tri-Kule cu turnurile iesind din apa fluviului sau se abat din DN 57 cale de 15 km spre a ajunge la Eibenthal, asezarea de pemi, adica cehi veniti pe aceste meleaguri din Boemia... Trecutul zonei il poti afla insa din micul muzeu din Dubova al Sorincai Iovanovici amplasat pe malul Dunarii in care gasesti vechi unelte, obiecte de port popular ce amintesc de Plavisevita, satul inghitit de apele lacului de acumulare Portile de Fier.

Vikingi in Golful Dubova

Dupa colonia de case de vacanta si unele unitati de alimentatie publica ce s-au inaltat la Ogradena, chiar in poarta Cazanelor Dunarii si la Dubova au aparut vreo 12 pensiuni, chiar si doua case... daneze. Omologate ANTREC, pensiunile practica acum un tarif de 10-11 euro in care este inclus si micul dejun. Casele de vacanta ii gazduiesc pe cei sositi in zona la preturi de circa 1.000.000 lei si prin ele se pot organiza contra cost vizite la stani si seri haiducesti. Dar Clisura Dunarii ramane insa, regretabil, pe mai departe o mare bogatie a naturii putin cunoscuta... Si pentru ca autoritatile judetene si cele locale se limiteaza doar la intocmirea de... programe.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...