11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCazanciuc: Magistraţii corupţi îşi vor pierde pensiile de serviciu

Cazanciuc: Magistraţii corupţi îşi vor pierde pensiile de serviciu

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat, marţi, că legea privind eliminarea pensiilor acordate magistraţilor corupţi se va aplica şi în cazul celor condamnaţi definitiv până la intrarea în vigoare a actului normativ, informează Mediafax.

“Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciul săvârşite cu intenţie şi pentru orice alte fapte care a duc atingere prestigiului justiţiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru că noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbătut. În urma unor dezbateri, au rezultat câteva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi însuşite de Ministerul Justiţiei şi am convenit asupra acestor categorii de infracţiuni în domeniul de aplicare al legii”, a spus Cazanciuc, la ieşirea de la şedinţa Plenului CSM în care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că legea se va aplica şi magistraţilor deja condamnaţi definitiv. “Am stabilit, de asemenea, că această lege, din momentul în care a intrat în vigoare, se va aplica şi celor care au fost condamnaţi până acum pentru fapte de corupţie şi vor pierde această pensie imediat ce legea va intra în vigoare”, a precizat Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a explicat că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta până când legea va intra în vigoare. “Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. (…) Deci cei care au această pensie acum, până în momentul în care legea va intra în vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrării acesteia în vigoare această plată se va sista imediat”, a declarat Ministrul Justiţiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marţi, cu observaţii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură din acest motiv.

Cele mai citite

Podium pentru frații Maior în Campionatul Mondial de Raliuri

Frații Norbert Maior și Francesca Maior au devenit primul echipaj 100% românesc care obține un podium în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC), după ce...

Ion Țiriac va construi o arenă de tenis la Otopeni: “Se face, dar durează birocraţia”

Ion Țiriac a anunțat, după finala de la Țiriac Open, că intenționează să construiască o arenă de tenis la Otopeni, care să găzduiască turneul...

Zelenski mulțumește SUA pentru ajutorul de 89 de miliarde de euro

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și alți lideri europeni au mulțumit SUA pentru adoptarea unui proiect de lege de ajutor vital de 89 de miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă