23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCati bani pierdem dupa cresterea impozitului pe dobanzi

Cati bani pierdem dupa cresterea impozitului pe dobanzi

Principalul semnal transmis de Banca Nationala in ultimii doi ani catre operatorii din piata pe care o guverneaza a fost urmatorul: “Incurajati economisirea si temperati creditarea!”. Politica BNR si a bancilor este subminata insa de modificarile aduse Codului Fiscal, si anume de impozitarea dobanzilor la depozitele constituite dupa data de 4 iunie cu 10% fata de 1%, cat era cota de pana atunci.
Normele de aplicare a Codului Fiscal prevad scutirea de impozit pentru veniturile obtinute din dobanzile la depozitele la vedere sau conturi curente pentru care in cursul lunii ratele sunt mai mici sau egale cu nivelul ratelor de referinta pe pietele interbancare la depozitele la o luna. Acolo unde dobanda pentru aceste instrumente trece de nivelul pietei interbancare se va plati un impozit de 10%.
Rata dobanzii de referinta de pe piata interbancara la depozitele la o luna este nivelul BUBID la o luna, comunicat de BNR in prima zi bancara a lunii pentru care se face calculul. Daca depozitele sunt denominate in valuta, BNR va comunica la inceputul fiecarei luni nivelul ratelor dobanzilor de referinta la o luna de pe pietele interbancare externe reprezentative in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul. Astfel, vor fi comunicate ratele EURIBOR la o luna pentru depozitele la vedere sau conturile curente in euro si LIBOR la o luna pentru cele constituite in dolari si alte valute. Pentru veniturile sub forma de dobanzi impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, in cazul dobanzilor capitalizate, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar in cazul instrumentelor de economisire, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii sau rascumpararii.
Pentru depozitele la termen constituite instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate inainte de 4 iunie si care au scadenta dupa aceasta data, impozitul pe dobanda se va determina prin aplicarea cotei de 1%.
Toate veniturile din dobanzi obtinute intre 4 iunie si 31 decembrie se vor impozita cu 10%. Aceasta cota urmeaza sa creasca pana la nivelul cotei unice de 16% in 2006.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă