11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCasele nationalizate, la specula

Casele nationalizate, la specula

Exista 210.000 de dosare de revendicare, din care 42.268 de dosare revendica locuinte nationalizate in Bucuresti. Dintre acestea, doar 3.106 au fost finalizate cu puneri in posesie, iar 14.000 sunt pe rolul CEDO.
Deputatul P.C. Petru Calian a “aruncat” anul trecut pe piata o propunere prin care a mai prelungit agonia proprietarilor, reducandu-le considerabil sansele de redobandire a imobilelor de care au fost deposedati abuziv: fostii chiriasi din imobilele nationalizate pot sa vanda locuintele in care au stat, inainte de implinirea termenului de zece ani, prevazut de Legea 112/1995. Cu tot cu pamantul din exteriorul locuintei, respectiv curtea! Cum aproximativ 80 la suta din astfel de spatii se afla in zone rezidentiale, unde un metru patrat se vinde cu 1.000-2.000 de euro, devine floare la ureche imbogatirea fara justa cauza. Legea lui Calian nu a fost promulgata de presedinte, care a cerut Parlamentului sa o reexamineze si a recomandat respingerea ei. Inainte sa plece in vacanta de vara, Senatul a votat respingerea legii, asa cum facuse si inainte de interventia presedintelui. Spre deosebire de Camera Deputatilor, care la prima pronuntare a votat pentru legea lui Calian. Daca la toamna, cand se intorc la lucru, deputatii vor vota legea lui Calian, atunci presedintele nu mai are ce face, iar legea va intra automat in vigoare, nemaifiind nevoie de promulgarea ei.

Agitatie mare la vanzare-cumparare

Fapt este ca a fost creata o confuzie de care unii profita in aceasta vara din plin, luand fiinta tot felul de firme care cumpara si vand imobile cu binecuvantarea notarilor. Ziarele s-au umplut de anunturi cu vanzari in Calea Plevnei, Stefan Furtuna, Udriste, Nerva Traian, Mosii Vechi…
Exista firme care au facut rost de listele notificatorilor, luand nastere o adevarata mafie care se ocupa cu tranzactionarea acestor imobile. Pe baza adreselor obtinute de la primarii, reprezentanti ai acestor firme merg acasa la oameni si le promit ca le pot obtine rapid proprietatile contra unui procent considerabil, de pana la 80 la suta. Majoritatea fiind batrani si saraci, unii dintre ei se multumesc si cu atat. “Exista un principiu al confidentialitatii care trebuie respectat”, reclama avocata Aurelia Popescu, expert in procese la CEDO, care a prezentat toata aceasta situatie. “Institutiile nu aveau dreptul sa dea relatii despre persoanele care notifica!”, spune avocatul. Sustinatorii propunerii lui Calian afirma ca acest nou cadru legislativ era necesar deoarece chiriasii au vandut in permanenta casele inainte de implinirea celor 10 ani prevazuti de Legea 112/1995, cu acte autentice incheiate la notariate. “Notarii, care sunt garantii aplicarii legalitatii in tara, au incalcat legea si au incheiat acte de vanzare-cumparare, care trebuie desfiintate, iar ei trimisi in judecata”, insista Aurelia Popescu. In plus, “statul, prin Parlament, da posibilitatea unei categorii de persoane sa se imbogateasca pe seama altor categorii, fara ca sa aiba vreun drept de proprietate asupra acestor imobile”.
In schimb, agentii imobiliari sustin ca odata rezolvata problema acestor imobile cu valoare istorica, a caror demolare este interzisa, ele vor putea fi restaurate, pentru a le creste valoarea pe piata, in scopul revanzarii sau inchirierii, iar starea jalnica in care arata cartiere intregi din Capitala sau din provincie va putea fi schimbata.

Taxe exorbitante

Din punctul de vedere al proprietarilor, legea lui Calian obstructioneaza accesul lor in justitie si scumpeste taxele. De asemenea, dovedeste ca vanzarea caselor catre chiriasi in baza Legii 112 nu a fost o problema locativa, ci speculativa. “Parlamentul le da posibilitatea chiriasilor sa vanda, ceea ce inseamna ca ei au nevoie de bani, sa faca specula, sa ia sume necuvenite de bani”, sustine avocata Aurelia Popescu. Proprietarii nu vor avea alta solutie decat sa inceapa o actiune in justitie impotriva tertului subdobanditor.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă