14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCarismaticii, lideri de succes

Carismaticii, lideri de succes

Persoanele carismatice au mai multe sanse sa ocupe pozitii de conducere in structurile companiilor.

Specialistii in resurse umane spun despre carismatici ca au anumite caracteristici innascute care ii fac admirati, placuti, populari si fermecatori, astfel atragand ca un magnet oamenii din jur. "Persoanele carismatice degaja putere, nonsalanta si inspira incredere, acest aspect nefiind neaparat din seria caracteristicilor «pozitive». Pot fi printre carismatici persoane malitioase, dar puterea intrinseca pe care o emana ii face pe oamenii din jur sa ii urmeze", considera Cristina Tirulnic, managing partner la compania Integra Evolution si membru al HR Club.
Despre carismatici se spune ca sunt genul de persoane in jurul carora va simtiti bine, fapt ce invita la deschidere in comunicare, ducand la un mediu de lucru bazat pe incredere, impartasire a dificultatilor si rezolvarea lor inauntrul grupului. "Tocmai puterea pe care o degaja din interior le face pe aceste persoane sa acceada la functii de conducere, ele devenind totodata si lideri formali", spune Cristina Tirulnic.

De asemenea, Adrian Stanciu, managing partener la compania Human Synergistics, considera ca leadershipul este capacitatea de a atrage alti oameni, de a-i face sa urmeze un anumit membru al echipei si ca este format din doua componente esentiale: o viziune atragatoare, credibila, despre viitor si capacitatea de a o comunica celorlalti. El adauga ca "aceasta din urma capacitate nu este un atribut rational, pentru ca fenomenul de a-i atrage pe altii sau de a fi atras, daca-l privim de cealalta parte, nu este unul rational, ci pur emotional".

De ce suntem atrasi

Din ratiuni care se pierd in negura preistoriei, ceea ce ne atrage la conducatori este capacitatea lor de a fi, in acelasi timp si impreuna cu noi, si in afara noastra, mai buni decat noi. "Aceasta este platforma pe care se construieste atractia lor: o platforma de valori comune. Pe ea se ridica puterea de a ne face sa traim intens viziunea lor de viitor. Acest talent are la baza povestirea. Iisus nu a fost un mare conducator pentru ca s-a priceput sa faca Power Point-uri bune si clare, cu bulets putine si citibile, ci pentru ca a spus niste memorabile povesti", explica Adrian Stanciu.
Carisma, spune Eduard Ezeanu, consultant cariera la CareerExperts, este importanta in orice job in care o persoana are de-a face cu oameni pe care are nevoie sa-i influenteze.
"Persoanele carismatice reusesc sa se faca placute mult mai usor, sa declanseze schimbari in directiile pe care le doresc, sa avanseze in companie si sa ocupe pozitii de conducere", mai spune expertul. In sectoare precum vanzari, conducere, front office si multe altele, carisma ajuta la crearea/facilitarea de relatii. Aceasta calitate insa nu este absolut necesara in multe alte sectoare, unde este suficient sa fiti amabil, colegial, placut, politicos si saritor pentru a avea o buna relationare cu colegii. "Aceste atribute pot inlocui cu usurinta carisma de cele mai multe ori. In plus, carismaticii simt ca sunt admirati si exista cazuri in care acestia se simt ca adevarate «vedete», insa in colectivitati este necesar spiritul de echipa si mai putin vedetismul izolator", considera Cristina Tirulnic.

Atentie
Plus si minus
Carisma poate fi o binecuvantare, insa si un blestem. Trasaturile care va fac atractiv pentru anumite persoane pot atrage antipatia altora. Nu exista o carisma universala, care sa va faca placut de toti cei din jur. Uneori acestia sunt foarte multi, dar niciodata toti. Persoana carismatica are nevoie sa accepte acest lucru. Este important sa valorifice relatiile cu oamenii care o apreciaza si sa relationeze natural, dar cu tact, cu oamenii care nu o apreciaza la fel de mult.

Sursa: Eduard Ezeanu, consultant cariera la CareerExperts.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...
Ultima oră
Pe aceeași temă