12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe nu spune Ponta despre creșterea veniturilor statului la începutul lui 2015?

Ce nu spune Ponta despre creșterea veniturilor statului la începutul lui 2015?

Înregistrarea unor venituri din TVA cu 20% mai mari în primele două luni ale anului este explicată diferit de Guvern, pe de o parte, şi de economişti, pe altă parte. Guvernul vede aici meritul Fiscului, însă economiştii apreciază că explicaţia stă în cu totul şi cu totul altă parte.

Potrivit datelor postate zilele trecute de către Ministerul Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 33,8 miliarde lei, reprezentând 4,8% din PIB, au fost cu 10,9% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.  Creșteri comparativ cu primele două luni din 2014 s-au înregistrat la încasările din TVA (+19,5% ), accize (+14,1%), impozitul pe venit (11,4%), impozitul pe profit (+7,9%) și venituri nefiscale (+23,9%).

Cauza o reprezintă acţiunile de combatere a evaziunii fiscale, pretinde  premierul Victor Ponta. „Evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut şi la nivelul de sus – şi de asta avem încasări un miliard de euro în plus, că nu de la buticuri avem un miliard de euro, ci din combaterea marii evaziuni fiscale“,  a afirmat zilele trecute premierul.  La rândul lui Fiscul s-a grăbit să susţină cu cifre opiniile lui Ponta. Potrivit instituţiei, din datele preliminare rezultă că gradul de conformare voluntară a crescut cu cca 20%, „veniturile colectate de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală,  Fisc – n.red.) situându-se mult deasupra programului de încasări“.

Trei motive pentru creşterea veniturilor, nici unul legat de Fisc

Intrat într-un soi de opoziţie cu politicile impredictibile şi prea puţin sustenabile din punct de vedere financiar adoptate de Guvern, Ionuţ Dumitru, şeful al Consiliului Fiscal crede că majorarea veniturilor bugetare n-are nici o legătură cu o pretinsă ameliorare a colectării obligaţiilor la buget. Ionuţ Dumitru identifică trei motive. „Pare că de fapt bazele macroeconomice au evoluţie mai bună. Explicaţia nu este neapărat că s-a întărit colectarea. Ofensiva ANAF este relativ recentă,  nu poţi trage concluzia după 2 luni“, spune el. Dumitru identifică trei factori care au adus bani în plus la buget, anume „rambursările anticipate (de TVA din decembrie care au micşorat presiunea pe rambursări în primele două luni – n.red.), vânzările cu amănuntul care au crescut puternic şi faptul că în prima parte a anului trecut colectarea TVA a mers foarte prost, anume cu o creştere de doar 2-3%“.  Calcule făcute de economist arată că acel miliard de euro menţionat de premier vine de fapt din creşterea consumului cu 6-7% în primele două luni faţă de anul trecut.

Este posibil să existe şi alte motive. În perioada luată ca referinţă din 2014 a lipsit acciza suplimentară la carburanţi de 7 eurocenţi la litru. Introducerea acesteia a impulsionat şi veniturile din TVA, căci taxa pe valoarea adăugată s-a aplicat la sume mai mari, ce includeau acciza crescută.

Patronul Cris Tim crede în eficacitatea ANAF

Oamenii de afaceri salută afluxul cu controale ale Fiscului. Vânzările Cris Tim, unul dintre importanţii producători alimentari din România, au crescut cu 24% în primul trimestru, dublu faţă de estimări, datorită contractării pieţei negre în urma controalelor ANAF din ultimele trei luni, a declarat agenţiei Mediafax Radu Timiş, preşedintele grupului. „Pe primele trei luni am avut o creştere a vânzărilor cu 24% în volum şi cu 19% în bani. Deşi estimam o majorare de 12% la începutul anului, creşterea a fost dublă, iar acest lucru se datorează în primul rând controalelor ANAF făcute începând din ianuarie, care au determinat jucătorii de pe piaţa neagră să fie mult mai reţinuţi“, a spus Timiş.

El a explicat că în urma verificărilor fiscului o parte dintre cei care produceau şi vindeau mezeluri la negru au diminuat volumul afacerilor, astfel încât piaţa neagră s-a contractat semnificativ.

„Cei care lucrează la negru sunt mult mai grijulii şi mai reţinuţi în aceste luni. Se închid magazine care vindeau la negru, se închid antrepozite, iar piaţa începe să se cureţe şi companiile care lucrează corect să aibă rezultate mai bune decât se aşteptau“, a adăugat Timiş.

Ponta: ANAF este prigonită

ANAF i-a prezentat premierului Victor Ponta o situaţie în care este arătat că pentru 232 de firme a fost suspendată activitatea, din aproximativ un milion de societăţi, Ponta afirmând că 150 dintre acestea meritau, probabil, sancţiunea. Instituţia crede că activitatea sa este prezentată distorsionat de către presă.  Unele instituţii de presă “se folosesc de dramele unor persoane“  şi  informează eronat opinia publică asupra unor cazuri false precum restaurantul închis pentru 3 lei, cofetăria închisă pentru 1,5 lei sau confiscarea urzicilor unor bătrânici, protestează Fiscul.   

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă