22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCardul de credit, un produs tot mai promovat

Cardul de credit, un produs tot mai promovat

Cardul de credit va intra destul de usor in atentia consumatorilor din Romania, desi in prezent cele de debit sunt majoritare. Daca in cazul cardurilor de debit utilizatorul cheltuieste banii proprii, in cazul cardurilor de credit el dispune de un fond pus la dispozitie de banca. Promovarea tot mai sustinuta din partea bancilor emitente si asemanarea cu imprumutul de nevoi personale vor duce la o crestere destul de rapida a pietei cardurilor de credit.

Imprumutul de nevoi personale si creditul pe card sunt produse aparent similare, dar construite pe structuri diferite. Unul dintre elementele principale de diferentiere este valoarea maxima a finantarii ce poate fi obtinuta. Desi in ambele cazuri se iau in calcul veniturile nete, creditul pe card reprezinta de regula doar de trei pana la sase ori mai mult decat nivelul acestora. Avantajul major al cardului de credit il reprezinta perioada de gratie de care beneficiaza posesorul si faptul ca suma minima ce trebuie platita lunar reprezinta doar o anumita parte din valoarea cheltuita. Cu alte cuvinte, banca nu impune o rata fixa, asa cum se intampla in cazul creditului de consum, ci doar o suma minima care include dobanda aferenta valorii cheltuite si o cota din aceasta. Mai mult, daca pana la expirarea perioadei de gratie utilizatorul depune intreaga suma cheltuita, atunci dobanda este zero. Altfel, nivelul dobanzilor este mult mai consistent fata de cel perceput la creditele de consum.

Promotii de sarbatori

Banca Comerciala Romana (BCR) a redus cu trei puncte procentuale dobanda pentru posesorii de carduri de credit. BRD a lansat cardul in lei Vivere, cu o linie de credit intre 800 si 20.000 RON, iar pentru cei care care ramburseaza imprumuturile pana la 28 februarie 2006 banca nu va percepe nici o dobanda. Totodata, BRD a lansat cardurile de credit cu holograma, cu un design unic in lume, prezentand imagini ale marilor campioni Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi. Aceste produse sunt in editie limitata si pot fi obtinute doar pana la 31 ianuarie 2006. La Raiffeisen pentru cardurile de credit obtinute pana la finele acestui an taxa de emitere, dobanda si taxa de administrare in primul an sunt zero. Banca Romaneasca are o oferta speciala de sarbatori, cu acces la o linie de creditare disponibila pe viata de pana la 17.000 de RON (echivalentul a 5.000 de euro), fara garantii.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank emite sub sigla MasterCard doua tipuri de card de credit – Standard si Gold, ambele in lei. Valoarea maxima ce se poate obtine este pentru Standard de 3.500 de euro, echivalent in lei, iar pentru Gold de 6.000 de euro, echivalent in lei. Perioada de gratie este de pana la 50 de zile calendaristice de la data tranzactiei si este aplicabila numai pentru platile la comercianti. Valabilitatea ambelor carduri este de doi ani iar nivelul dobanzii este in prezent de 28% pe an. Pentru neachitarea la termen a sumei datorate bancii dobanda penalizatoare este de 45% pe an. Rambursarea minima lunara reprezinta 10% din totalul sumei utilizate la data emiterii raportului bancii, plus orice alte plati restante din lunile anterioare. Extragerile zilnice de numerar de la ATM-uri nu pot depasi 40% din valoarea liniei de credit acordate. Pe 30 septembrie 2005 Raiffeisen Bank (RZB) raporta 81.509 carduri de credit emise. Valoarea totala a tranzactiilor pe cardurile bancii era la aceeasi data de 6,2 miliarde de lei vechi. Pentru operatiunile comerciale, RZB aplica urmatoarele comisioane: pentru operatiuni in strainatate, 1%; eliberare numerar, 2%, minimum 4 euro (echivalent lei), daca operatiunea are loc la ghiseele bancilor din strainatate, 2%, minimum 3 euro (echivalent lei), la retrageri de numerar de la ATM-urile bancilor acceptatoare din strainatate.

Banca Comerciala Romana

Banca emite in lei cardul de credit BCR MasterCard, care poate fi folosit atat in tara, cat si in strainatate. Suma maxima ce poate fi obtinuta nu poate depasi 5.000 de euro, echivalent lei, in functie de venituri, dar nu mai mult de sase salarii nete. Perioada de gratie este de maximum 50 de zile pentru tranzactiile efectuate la orice comerciant. Perioada de gratie se acorda numai daca detinatorul ramburseaza datoria totala fata de banca pana la data scadentei. Linia de credit se acorda pe o perioada de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii automate. Dobanda este in prezent de 22% pe an. Principalele conditii de emitere si utilizare ale cardului de credit BCR MasterCard: comision emitere initiala card – 12,50 lei noi; comision reinnoire card – 12,50 lei; comision deschidere cont card – 2,5 lei; comision de mentenanta anuala a contului de card – 12,50 lei noi; comision eliberare numerar la ATM-urile si ghiseele BCR, in reteaua altor banci, in strainatate – 1%; comision conversie valutara pentru tranzactiile efectuate in alta moneda fata de cea a contului de card – 2%; comision interogare sold la ATM BCR – 0,20 lei/operatiune; suma minima de plata 100% dobanzi + 100% comisioane; comision nerambursare suma minima lunara – 5%; comision verificare baza de date a Biroului de credit – 5 lei noi.

Banca Transilvania

Cardurile de credit oferite de Banca Transilvania sunt Visa Classic Credisson BT, MasterCard Credisson BT, MasterCard Forte si Visa Gold. Toate aceste produse sunt carduri de credit in lei, cu utilizare internationala. Cardurile Visa Classic Credisson BT si MasterCard Credisson sunt carduri de credit co-branded Banca Transilvania – Credisson. Pentru obtinerea unui card MasterCard Forte, solicitantul trebuie sa faca dovada unui venit minim de 200 de euro, echivalent lei. Limita maxima de credit care poate fi acordata este de 5.000 de euro, echivalent lei, dar nu mai mult de trei venituri lunare certe cu caracter permanent.
Visa Gold este un produs premium care se adreseaza persoanelor cu venituri lunare certe de minimum 1.600 de euro, echivalent lei. Produsul are si o serie se servicii atasate, cum ar fi abonament gratis la serviciul de Internet Banking, BT24, si asigurare medicala de calatorie gratuita. Valoarea maxima a limitei de credit care poate fi acordata este de 10.000 de euro, dar nu mai mult de trei venituri lunare certe cu caracter permanent.
Banca Transilvania a emis pana in prezent 23.270 de carduri de credit. Dobanda pentru toate produsele bancii de acest tip este de 25% pe an. Banca acorda o perioada de gratie de maximum 55 de zile atat pentru tranzactiile la comercianti, cat si pentru retragerile de numerar de la bancomat.

Cele mai citite

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....

În timp ce PNL și PSD ar căuta un înlocuitor pentru Cîrstoiu, Sebastian Burduja își prezintă “Planul pentru București”

Sebastian Burduja, ministru al Energiei și președinte al filialei PNL București, își prezintă noua lui carte, care se intitulează "Planul pentru București". Sebastian Burduja vorbește...
Ultima oră
Pe aceeași temă