6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCapital minim de 200.000 de euro pentru societatile financiare nebancare

Capital minim de 200.000 de euro pentru societatile financiare nebancare


Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) intentioneaza sa discute la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentantii Bancii Nationale pentru a clarifica o serie de aspecte din proiectul de lege privind activitatea de creditare a institutiilor financiare elaborat de Ministerul Finantelor.

Presedintele ASLR, Cornel Coca Constantinescu, a declarat recent ca in forma actuala actul pregatit de BNR este mult prea dur pentru societatile de leasing, reprezentantii asociatiei intentionand sa aduca cateva modificari, dintre care unele privesc expunerea pe client si capitalul social minim.
Conform proiectului de lege, institutiile financiare nebancare (IFN) vor fi obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalentul in lei, acesta urmand sa fie stabilit de Banca Nationala a Ro-maniei prin reglementari. Capitalul social minim al institutiilor financiare nebancare trebuie varsat inte-gral, in forma baneasca, la momen-tul subscrierii, iar actiunile emise vor fi obligatoriu nominative, se arata in proiectul de lege privind activitatea de creditare a institutiilor financiare elaborat de Ministerul Finantelor. IFN pot majora capi-talul social prin aporturi banesti, precum si prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net, a dividendelor cuvenite actionarilor si rezultatului reportat.
Institutiile financiare nebancare trebuie sa se constituie ca societati comerciale pe actiuni, daca proiectul de lege va fi aprobat de Parlament in forma actuala. Exceptie de la aceasta regula fac casele de ajutor reciproc si casele de amanet.
Actul legislativ propune ca societatile nonbancare sa includa in denumirea lor sintagma “institutie financiara nebancara” sau abrevierea acesteia, “IFN”.
Aceste societati pot desfasura operatiuni cu bunuri mobile si imobile, dupa cum urmeaza: inchirieri de bunuri mobile si imobile catre terte parti (leasing operational), cu conditia ca valoarea bunurilor mobile si imobile inchiriate sa nu depaseasca o limita care va fi stabilita prin norme de catre BNR; operatiuni cu bunuri mobile si imobile dobandite ca urmare a executarii silite a creantelor institutiilor financiare nebancare. Institutiile vizate nu mai pot emite obligatiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, iar activitatea de creditare este singura pe care o pot include in obiectul de activitate. Aceste institutii constituie, regularizeaza si utilizeaza provizioane specifice de risc de credit, care sunt deductibile in intregime la calculul impozitului pe profit in conformitate cu reglementarile stabilite de Banca Nationala a Romaniei.
Normele interne referitoare la desfasurarea activitatii, precum si modificarile acestora vor fi transmise Bancii Nationale a Romaniei intr-un interval de 15 zile, anterior termenului de intrare in vigoare a acestora.


Activitatile de creditare si alte operatiuni


Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare: acordarea de credite, precum credite de consum, credite ipotecare si imobiliare, finantarea tranzactiilor comerciale si operatiuni de factoring, scontare, forfetare; leasing financiar; emitere de garantii si asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului; acordarea de credite cu primire de bunuri spre pastrare (amanetare prin case de amanet); acordarea de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor (case de ajutor reciproc); alte forme de finantare de natura creditului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă