13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCalendarul obligatiilor fiscale pe 2007

Calendarul obligatiilor fiscale pe 2007

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat joi calendarul obligatiilor fiscale din 2007 privind impozitul pe venit, termenele de depunere a declaratiilor si de plata fiind in linii generale similare cu cele de anul trecut.

Impozitul pe venit

Calculul, retinerea si virarea impozitului pe venit, precum si declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat – termen 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri;
Acest impozit este datorat de catre persoanele fizice sau juridice care au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit cu exceptia: contribuabililor persoane juridice care au statut de microintreprindere si a persoanelor fizice care desfasoara activitati independente.

Determinarea venitului

Depunerea Cererii pentru optiunea de a determina venitul net in sistem real o data cu Declaratia privind venitul estimat din activitati independente in anul 2007- termen 31 ianuarie;
Cererea este depusa de catre contribuabilii care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real, din categoria celor care obtin venituri din: activitati independente, impuse pe baza de norme de venit, cultivarea si valorificarea florilor, fructelor, legumelor, cedarea folosintei bunurilor si drepturi de proprietate intelectuala.

Renuntarea la determinarea venitului

Depunerea cererii pentru renuntarea in anul 22007 la optiunea de determinare a venitului net in sistem real, in situatia in care au fost impusi in sistem real timp de 2 ani – termen 31 ianuarie;
Cererea este depusa de catre contribuabilii care renunta la optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real, din categoria celor care obtin venituri din: activitati independente, care pot fi impuse pe baza de norme de venit, activitati agricole, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor.

Fisele fiscale

Depunerea fiselor fiscale la unitatea fiscala, precum si transmiterea unui exemplar salariatiilor – termen 28 februarie;
Sunt depuse de catre platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Impozitul pe venit din alte activitati

Depunerea Declaratiei privind impozitul retinut pe venituri cu regim de retinere la sursa, pe bene-ficiari de venit – termen 28 februarie.
Depunerea se va face de catre platitori de venituri din: drepturi de proprietate intelectuala, valorificarea de bunuri in regim de consignatie, un contract de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. 1, lit. e din Codul Fiscal, respectiv altele decat cele impozitate cu 16%, activitati de expertiza contabila si tehnica, juridica si extrajudiciara, asocierea unei persoane cu o microintreprindere (care nu genereaza o persoana fizica), transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa.

Venitul asociatiilor

Depunerea declaratiei anuale de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica – termen 15 martie;
Le depun asociatiile fara personalitate juridica, prin asociatul desemnat.

Impozitul pe venit din activitati independente

Depunerea declaratiilor privind veniturile realizate pentru fiecare categorie si sursa de venit – termen 15 mai; Le depun contribuabilii care au realizat in 2006 venituri din activitati independente, activitati agricole determinate in sistem real, veniturile din strainatate si veniturile din strainatate a caror impunere este finala in Romania.

Sponsorizare

Depunerea cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse – termen 15 mai.
Le depun contribuabilii care au realizat venituri din activitati agricole impuse pe norme.

Impozitul pe venitul din agricultura

Depunerea declaratiei privind activitatile agricole impuse pe baza de norme de venit – termen 15 mai;
Le depun contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole.

Impozitul pe dividende, dobanzi

Depunerea declaratiei privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit – termen 30 iunie;
Le depun platitorii de venituri din dividende, dobanzi, din lichidare sau dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice, platitorii de venituri din jocuri de noroc, premii in bani si/sau natura.

Diferente de impozit

Efectuarea platii diferentei de 50% din impozitul pe venitul din activitati agricole – termen 15 noiembrie;
Le fac contribuabilii care obtin veniturile din cultivarea si valorificarea florilor, plantelor, legumelor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si alte asemenea.

Impozitul pe dividende neplatite

Calculul, retinerea si virarea impozitului pe venituri sub forma de dividende – termen 31 decembrie;
Le datoreaza platitorii de venituri din dividende, in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatiilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale.

Alte impozite pe venit

Calcularea, retinerea si virarea impozitului retinut la sursa – termen pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul;
Le datoreaza platitorii de venituri asimilate salariilor, platitorii din venituri din drepturi de proprietate intelec-tuala, valorificarea de bunuri in regim de consignatie, in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, activitate de expertiza contabila si tehnica, juridica si extrajudiciara, investitii, pensii, premii si jocuri de noroc, precum si din alte surse.

Impozitul pe transferuri imobiliare

Calcularea, incasarea si retinerea impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – termen pana pe data de 25 lunii urmatoare celei in care a fost retinut;
Il datoreaza notarii publici.

Asociere persoana fizica-persoana juridica

Calcularea si virarea impozitului – termen trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestru;
Il datoreaza platitorii de venituri pentru venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, potrivit titlului IV din Codul Fiscal.

Alte impozite pe transferuri imobiliare

Depunerea Declaratiei informa-tive privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare – termen semestrial;
Le depun notarii publici.

Plati anticipate

Trimestrul I
Efectuarea de plati anticipate aferente trimestrului I din 2007 – termen 15 martie;
Le pot face contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole.

Trimestrul II
Efectuarea platilor anticipate aferente trimestrului II din 2007 – termen 15 iunie;
Le pot efectua contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe venituri din arendare si a veni-turilor din activitati agricole.

Trimestrul III
Efectuarea platilor anticipate aferente trimestrului III din 2007 – termen 15 septembrie;
Le fac contribuabilii care realizeaza venituri din activi-tati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole.

Trimestrul IV
Efectuarea platilor anticipate aferente trim. IV 2007 – termen 15 decembrie; Le fac contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arenda si a veniturilor din activitati agricole.

Alte plati
Efectuarea de plati anticipate de 50% din impozitul pe venitul din activitati agricole – termen 1 septembrie;
Le fac contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă