25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBusiness-ul lui Vladescu

Business-ul lui Vladescu

Taxa de prima inmatriculare, pe care Cabinetul Tariceanu s-a incapatanat pana acum sa o pastreze intr-o forma care incalca normele europene, a adus bugetului de stat numai la nivelul Bucurestiului peste 32 milioane lei. O suma considerabila obtinuta, in general, din vanzarea masinilor noi, pentru ca afacerile cu masini second-hand au scazut puternic dupa introducerea acestei taxe.

Masina nationala, intre ARO si Logan
Introducerea taxei de prima inmatriculare poate fi considerata o victorie a Cabinetului Tariceanu si in special a ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, care a insistat pentru pastrarea ei. Chiar daca Executivul a intrat in coliziune cu reprezentantii Comisiei Europene pe aceasta tema, pentru el taxa de prima inmatriculare inseamna mai multi bani la bugetul de stat. Adica, mai pe romaneste, s-a ghidat dupa proverbul "ce-i in mana nu-i minciuna". In numai trei luni de la introducerea ei, la nivelul capitalei s-au colectat nu mai putin de 32.416.597,08 lei, adica 9 milioane de euro. Lasand la o parte discutia legata strict de bani, aceasta taxa mai ridica o serie de probleme. Conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie, un stat membru are dreptul de a introduce o taxa pe autovehiculele second-hand importate din tarile membre UE, dar aceasta taxa nu trebuie sa fie superioara celei care se aplica masinilor produse in tara sa. Acum ramane de vazut ce masini autohtone va avea in vedere Guvernul la stabilirea taxei pentru ca valoarea ei difera foarte mult daca o calculam luand ca etalon un ARO, o Dacia Nova sau un Logan.
Pentru Vladescu, lozul cel mai mare ar fi daca ia in calcul un ARO. Cu o capacitate cilindrica de 2400 cmc, noneuro si mai vechi de sase ani, taxa care ar trebui platita se ridica la aproximativ 6.900 euro. In schimb, daca ia in calcul o Dacia Nova, cu o capacitate de 1600 cmc si tot noneuro, taxa speciala se va ridica la circa 3.500 euro. In schimb, pentru un Logan euro3, produs in 2004 si cu capacitatea cilindrica de 1600 cmc, taxa nu ar fi decat de aproximativ 1.100 euro. Primele doua exemple, pe langa faptul ca sunt noneuro, mai au un lucru comun: ele nu se mai produc. si atunci, fireste, se pune intrebarea: mai sunt ele masini nationale?

Ungaria returneaza 47 milioane de euro
Comisia Europeana a trimis miercuri Guvernului de la Bucuresti o scrisoare de notificare referitoare la taxa de prima inmatriculare, acesta fiind primul pas al procedurii oficiale de constatare a incalcarii Tratatului Uniunii de catre Romania.
Pana in prezent, Comisia Europeana a mai folosit aceasta procedura, denumita infringement, tot pentru acelasi motiv – taxa auto – impotriva Poloniei, Greciei, Olandei, Finlandei, Ungariei, Ciprului, Danemarcei si Maltei. Ungaria a fost deja condamnata de CEJ si obligata la returnarea intregii sume incasate din taxa de prima inmatriculare. Ungaria are de platit intre 8 si 12 miliarde de forinti, adica pana la 47 de milioane de euro, din care trebuie sa despagubeasca 70.000 de platitori ai taxei.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă