18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa mizeaza pe sectorul gazeifer

Bursa mizeaza pe sectorul gazeifer

Unele dintre cele mai atractive societati care prezinta in acest moment importanta pentru actorii pietei bursiere sunt societatile din sectorul gazeifer, Transgaz si Romgaz.

Importanta lor este data in primul rand de faptul ca se afla intr-un stadiu avansat al procedurii de listare (in special Transgaz), dar in aceeasi masura prezinta importanta prin prisma aportului adus la cresterea capitalizarii bursiere si prin faptul ca din aceste societati MEC are rezervata o cota din capitalul social pentru despagubiri in baza Legii 10/2001.

Capitalizarea bursiera
a Transgaz, peste
300 milioane de euro

Prin urmare free float-ul de aproximativ 15% din actiuni poate fi si in acest caz un argument solid care sa sustina cresterea atractivitatii pentru investitori, se apreciaza intr-o analiza realizata de Societatea de Investitii Financiare Active International si consacrata societatilor din sectorul energetic care urmeaza sa fie listate la bursa. Conform datelor pentru anul 2004, compania Transgaz a obtinut anul trecut un profit de 179 milioane lei (44,1 milioane euro la cursul mediu anuntat de BNR pentru anul 2004, de 4,0532 lei pe euro), raportat la o cifra de afaceri de 772,2 milioane lei (190,5 milioane euro).
In acest caz, analiza a luat in calcul un PER de 8 pentru actiunile companiei, PER ce poate fi considerat acceptabil pentru piata noastra. Evident ca respectiva valoare poate fi influentata de o multime de factori, valoarea ei putand fi semnificativ mai mare, date fiind valorile PER-urilor de peste 10 intalnit la mare parte din actiunile listate in prezent pe piata. Realizatorii studiului au ajuns insa la aceasta valoare, in incercarea de a merge pe valori minime, asa incat sa tinda catre o valoare minima de piata.
Plecand de la acest PER se ajunge la un pret de piata de aproximativ 158.000 ROL, in conditiile in care valoarea nominala a actiunii este de 100.000 ROL.
Mergand in continuare pe aceasta modalitate de calcul, capitalizarea bursiera a companiei Transgaz se poate situa peste 300 milioane de euro, luandu-se o valoare de aproximativ 36.000 ROL pentru un euro. Ministerul Economiei si Comertului detine 100% din capitalul social al firmei, situat in jurul valorii de 103,7 milioane lei. Transgaz administreaza o infrastructura cu o capacitate de transport de circa 40 de miliarde metri cubi pe an, dintre care peste 11.000 de kilometri sunt magistrale de transport.

Romgaz, o listare care se va mai lasa asteptata

Cea de-a doua societate din sectorul gazelor naturale, avuta in vedere pentru listare pe piata de capital romaneasca, este Societatea Nationala de Gaze Naturale “Romgaz”, in cazul careia se urmeaza vanzarea a 51% din actiuni unui investitor strategic si realizarea unei oferte publice initiale pentru maximum 15% din actiunile societatii, care sa fie subscrisa prin piata de capital.
Societatea desfasoara activitati de cercetare geologica, proiectare si inginerie tehnologica, productie de gaze naturale, inmagazinare subterana a gazelor naturale, activitati de import si comercializarea acestora. De retinut ca detine peste 3.600 de sonde productive, 5 depozite subterane de inmagazinare cu o capacitate de 2.550 milioane metri cubi, peste 1.900 km de conducte de aductie si peste 1.240 km conducte colectoare, adica o infrastructura solida pentru activitatea specifica. Dincolo de actiunile care vor ajunge in piata ca urmare a majorarii de capital social, si in cazul acestei companii, ca si in cazul Transelectrica si Transgaz, o parte din actiunile din portofoliul MEC vor fi rezervate pentru procesul de privatizare prin restituire, in aplicarea Legii 10/2001, privind proprietarii deposedati abuziv.
Prin urmare, si in cazul acestei societati free float-ul va creste semnificativ, atragand consecinte pozitive. Din pacate, datele privind stadiul demersurilor realizate pentru listarea societatii lipsesc, fiind deci usor de banuit ca listarea va intarzia mult peste termenul vehiculat initial (a doua parte a anului 2006), apreciaza realizatorii analizei. Romgaz are un capital social de 3.826 mld. ROL, impartit in 38.268.692 actiuni cu valoarea nominala de 100.000 ROL.
Cifra de afaceri a societatii la data de 31.12.2004 era de 18.000.915.186 mii ROL, avand un numar de 5.482 angajati la data de 31.03.2005.
Si in cazul acestei companii analiza mizeaza pe un aport de aproximativ 150 milioane euro, pe baza unui calcul simplist:
In acest caz, lipsind datele privind profitul realizat de companie pentru anul 2004, analiza Active International a luat in calcul o rata de profit calculata la cifra de afaceri, de 1,5%, o rata de profit minima pentru o companie ce activeaza intr-un sector atat de important al economiei. S-a ajuns astfel la un profit de aproximativ 7,5 milioane euro, de unde, luand in calcul un PER de 19, ajungem la o valoare de aproximativ 134.000 ROL pe actiune, ceea ce duce la valoarea amintita pentru indicatorul “capitalizare bursiera”.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă