Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Bugetul Ministerului Sănătăţii scade, dar de fapt creşte în 2014. Cum este posibil

Bugetul Ministerului Sănătăţii scade, dar de fapt creşte în 2014. Anul acesta, instituţia a avut un buget de 8.7 miliarde de lei, dintre care 5.2 miliarde lei pentru cheltuieli curente şi, separat, 3.5 miliarde lei, alocaţi ...

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

18.11.2013 - 20:35

Bugetul Ministerului Sănătăţii scade, dar de fapt creşte în 2014. Anul acesta, instituţia a avut un buget de 8.7 miliarde de lei, dintre care 5.2 miliarde lei pentru cheltuieli curente şi, separat, 3.5 miliarde lei, alocaţi pentru plata arieratelor. Aşadar, bugetul real a Ministerul Sănătăţii a fost de doar 5.2 miliarde lei, iar anul viitor va creşte cu 2.6 miliarde la suma de 7.8 miliarde lei.

"Anul trecut, România, ca stat membru UE, a trebuit să se încadreze în prevederile directivei europene 2011/7/UE, potrivit căreia statele trebuie să-şi plătescă facturile la maximum 60 zile. Ca atare, Guvernul USL a plătit facturile spitalelor la medicamente care au fost lăsate cu restante de peste 300 zile, de către fosta guvernare, ceea ce a însemnat un cost de 3,5 miliarde lei. Astfel, bugetul real al Ministerului Sănătăţii, în anul 2013 a fost de 5,2 miliarde lei. În anul 2014, bugetul sănătăţii va fi în creştere cu 2,6 miliarde lei, de la 5,2 la 7,8 miliarde lei", explică instituţia într-un comunicat de presă.
 
Autoritîţile susţin că bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2014 este construit astfel încât să răspundă priorităţilor stringente din sistemul sanitar, de exemplu, creşterea veniturilor medicilor rezidenţi prin acordarea unei burse lunare neimpozabile de 150 de euro, dar şi creşterea sumelor pentru investiţii şi dotarea cu aparatură medicală a unităţilor sanitare. Astfel, sumele care vor fi alocate pentru achiziţia de aparatură medicală, reparaţii capital la unităţile sanitare, precum şi investiţii vor creşte de la 228. 329. 000 lei la 284 276 000 lei.

Citește totul despre:

Comentarii