16 C
București
miercuri, 27 martie 2024

Breviar

Transportatorii pot tranzita Slovacia fara autorizatie

Transportatorii de marfa care au ca destinatie sau care tranziteaza Slovacia pot circula, de la 1 noiembrie 2005, fara autorizatie, ca urmare a liberalizarii traficului pe aceasta ruta. Astfel, operatorii vor solicita autorizatii de la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), administratorul sistemului www.autorizatiiauto.ro, numai in cazul cand operatorul roman incarca marfa din Slovacia, dar are ca destinatie o a treia tara, sau cand are ca destinatie Slovacia si incarca marfa dintr-o a treia tara (autorizatii terta tara).
Pentru destinatia Slovacia, sistemul a atribuit 1.500 de autorizatii in urma alocarii pe luna noiembrie a acestui an incheiate la sfarsitul sap-tamanii trecute.
Sistemul a distribuit pentru luna noiembrie peste 30.000 de autorizatii pentru tarile de destinatie si de tranzit cele mai uzitate, cum ar fi: Germania, Italia, Ungaria sau Croatia.

Mittal Steel, autorizat sa inghita Romportmet Galati

Consiliul Concurentei a dat unda verde operatiunii de dobandire a controlului asupra Romportmet SA (portul mineralier din Galati) de catre Mittal Steel Holdings. Consi-liul a retinut ca Mittal Steel este, prin Sidex Galati, principalul client al Romportmet, iar tranzactia va duce la o fluidizare a activitatilor. Mittal Steel a cumparat la sfarsitul lunii august 78,50% din capitalul social al Romportmet de la Broadhurst, majorandu-si participatia la 90%.

Ministerul Economiei, silit de instanta sa fie transparent

Ministerul Economiei si Comertului se pregateste sa propuna Guvernului Romaniei un proiect de hotarare similar cu un act normativ adoptat si anul trecut. Hotararea cu repetitie aproba instructiunile de metrologie legala, iar ciudatenia situatiei este determinata de faptul ca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a fost sanctionat de o instanta din Romania pentru lipsa de transparenta.
Lipsa de transparenta a MEC a fost reclamata justitiei de Organizatia pentru Tehnica Masurarii – OTMAS Arad, care a solicitat anularea HG 862 din 2004 deoarece aceasta nu a respectat prevederile legale privind transparenta decizionala in administratia publica. Conform acestor prevederi, “in cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz”.
Curtea de Apel Timisoara a admis actiunea si a anulat ca nelegala hotararea. Recursul declarat de Guvern si MEC a fost respins de instanta, iar MEC a trebuit sa reia procedura de promovare a acestui act normativ, de data aceasta respectand toate prevederile. Proiectul actului normativ a fost publicat pe site-ul institutiei (ceea ce nu s-a intamplat cu toate actele normative initiate de acest minister), iar observatiile s-au putut face pana la inceputul acestei saptamani. Proiectul va ajunge la Guvern, care va adopta, in premiera, un act normativ care a mai fost aprobat in trecut.

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă