5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Breviar

Falimentul operatorilor nucleari, reglementat

Guvernul a completat Legea 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, in scopul armonizarii cu legislatia UE. Astfel, in cazul in care operatorul economic care detine combustibilul nuclear este in stare de faliment declarat, Guvernul poate decide transferul acestuia la un operator economic autorizat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).
Totodata, daca un operator care detine surse de radiatii, materiale nucleare sau generatori de radiatii ionizante este in stare de faliment declarat, CNCAN poate dispune preluarea gratuita a acestora de catre un operator economic autorizat, in vederea detinerii, utilizarii, casarii, tratarii sau depozitarii definitive a materialelor.
Guvernul a introdus si pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 20 de ani pentru raspandirea sau introducerea deliberata in atmosfera, apa, pe sol ori in subsol a unor materiale radioactive de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor ori mediul.

Protectia drepturilor de proprietate industriala, reglementata

Guvernul a reglementat, prin ordonanta de urgenta, respectarea drepturilor de proprietate industriala. In categoria marfurilor protejate ca obiecte de proprietate industriala si intelectuala intra: brevetele, marcile, desenele si modelele industriale, indicatiile geografice, soiurile de plante, topografiile de circuite integrate, numele comerciale, drepturile de autor si drepturile conexe.
Ordonanta sustine ca, in cazul contrafacerilor, masurile, procedurile si repararea daunelor trebuie sa fie efective, proportionale cu drepturile incalcate, descurajatoare si aplicate astfel incat sa se evite crearea de obstacole in calea comertului legitim. Instantele judecatoresti competente pot dispune sechestrarea marfurilor-pirat, retragerea acestora din circuitele comerciale sau distrugerea lor, precum si masuri de reparare a prejudiciilor cauzate posesorilor drepturilor de proprietate industriala.

Primul ajutor de stat pentru protectia mediului

Ajutorul de stat de 1,9 milioane euro pe care Consiliul Local Targoviste vrea sa-l acorde societatii Termica din aceeasi localitate este prima forma de astfel de sprijin pentru protectia mediului autorizata de Consiliul Concurentei. Sprijinul financiar imbraca forma unei garantii pentru un contract de leasing si a unui grant ce reprezinta sase rate de leasing, ambele acordate de Consiliul Local al municipiului Targoviste.
Prin contractul de leasing incheiat se doreste achizitionarea unei instalatii mai eficiente, care va duce la scaderea gradului de poluare, a pierderilor din sistem si la cresterea eficientei productiei de caldura.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă