Breviar

Investigatie pe piata margarinei Consiliul Concurentei a anuntat ca analizeaza notificarea tranzactiei prin care Orkla Foods Romania SA achizitioneaza companiile Royal Brinkers Romania SRL si Royal Brinkers Distribution SRL (specializate ...

Share

Rl online 0 comentarii

14.03.2006 - 00:00
Investigatie pe piata margarinei

Consiliul Concurentei a anuntat ca analizeaza notificarea tranzactiei prin care Orkla Foods Romania SA achizitioneaza companiile Royal Brinkers Romania SRL si Royal Brinkers Distribution SRL (specializate in afaceri cu margarina si diferite alimente). Consiliul a constatat, pe baza vanzarilor de margarina din anii precedenti ai societatilor implicate, ca efectul realizarii tranzactiei va fi cresterea cotei de piata a Orkla. Consiliul Concurentei este interesat de obtinerea observatiilor si a punctelor de vedere de la agentii economici terti, in legatura cu modul in care aceasta concentrare economica le afecteaza propria activitate. D.P.

Ministerul Economiei schimba regulile

Toate companiile romanesti care doresc sa importe gaze naturale trebuie sa prezinte confirmarea de furnizare a gazelor de catre Gazprom/Gazexport Moscova si sa obtina licenta de furnizor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. De asemenea, firma importatoare trebuie sa prezinte si contractele de vanzare a gazelor naturale importate pe piata interna din Romania, din care sa rezulte asigurarea rezervarii capacitatii de transport (prin Sistemul National de Transport) aferenta acestor cantitati de gaze naturale. Toate aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Economiei si Comertului pentru a evita aparitia unor acuzatii la adresa Romaniei referitoare la aprovizionarea cu gaze sustrase din magistralele de transport ale Gazprom. O astfel de situatie a aparut in 1999, cand Romania a importat gaze ieftine de la o companie care achizitiona combustibilul din Ucraina. Ulterior s-a dovedit ca respectivele cantitati de gaze fusesera sustrase din conductele de transport detinute de Gazprom si care tranziteaza Ucraina. A.S.

19 firme, obligate sa restituie banii primiti

Un numar de 19 firme au fost obligate de Consiliul Concurentei sa restituie la buget suma de 2,55 milioane lei (plus dobanzile aferente), bani primiti sub forma de ajutoare de stat pentru ca isi desfasoara activitatea in zone defavorizate. Investigatia Consiliului a dus la concluzia ca in cazul celor 19 societati a fost depasita limita maxima admisa a ajutorului de stat. In total, Consiliul a controlat 1.679 firme din zonele defavorizate. Cele 19 firme taxate sunt din zonele defavorizate Cugir, Rodna, Brad, Valea Jiului, Hunedoara, Filipesti, Ip. Masurile de sprijin acordate celor 19 agenti economici au constat in scutirea la plata impozitului pe profit. D.P.

Oil Terminal investeste 31,8 milioane euro

In acest an, compania Oil Terminal Constanta va investi circa 31,8 milioane euro pentru modernizarea traseelor de conducte si scoaterea la suprafata a retelelor de conducte ingropate. Programul de investitii, mai vizeaza si cresterea capacitatii de depozitare prin montarea unor depozite de mare capacitate. Strategia de dezvoltare a companiei prevede majorarea capacitatii de stocare pana la 1 milion de metri cubi in urmatorii cinci ani, lucru ce va implica amplasarea a 4-6 rezervoare de mare capacitate. Realizarea acestui obiectiv va permite atingerea unui tranzit de produse petroliere de peste trei milioane tone pe luna. A.S.

Citește totul despre:

Comentarii