10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Breviar

Instalatiile pentru irigatii, transferate

Federatiile si organizatiile de imbunatatiri funciare, constituite potrivit legii, pot formula cereri de transmitere, fara plata, a dreptului de proprietate sau de folosinta asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului privat al unitatilor administrativ-teritoriale, a stabilit Guvernul. Nu se poate transmite catre federatii infrastructura de prim ordin, adica acele instalatii care deservesc un numar foarte mare de beneficiari. Organizatiile sunt obligate sa presteze servicii de imbunatatiri funciare catre organizatiile membre si catre alti beneficiari (detinatorii de terenuri situate in perimetrul federatiilor), pe baza de tarife.

Structura proprietatii forestiere in Romania, schimbata

Prin aplicarea legii privind reforma proprietatii din iulie 2005, care cuprinde si retrocedarea padurilor, au fost trecute in proprietatea privata a persoanelor fizice sau in cea a comunelor, oraselor si municipiilor peste 1,9 milioane de ha, procesul nefiind inca definitivat. Fondul forestier proprietate publica a statului s-a diminuat cu aproximativ 2 milioane de ha. Din cele 4,0 milioane ha de paduri care se mai afla inca in proprietatea statului, 2,2 milioane ha – adica circa 55% – sunt paduri considerate ca avand functii speciale de protectie a mediului ambiant si, in consecinta, recoltarea de masa lemnoasa din aceste zone este interzisa sau puternic restrictionata. In acelasi scop, padurile cu rol deosebit de protectie au fost exceptate de la retrocedare, chiar daca au apartinut proprietarilor de drept, lor acordandu-li-se in loc paduri cu rol de protectie din proprietatea statului, conform legii.

Sprijin german

Consiliul Concurentei a anuntat ca in aceste zile se va finaliza Proiectul de asistenta in domeniul ajutorului de stat acordata de Germania Romaniei. Proiectul s-a derulat pe o perioada de trei luni, din luna septembrie 2005. “Printr-un permanent sprijin acordat in cadrul a doua proiecte de twinning de catre partenerii din cadrul Ministerului Federal al Finantelor din Germania, Consiliul Concurentei a reusit sa recupereze un drum lung si greu, timp in care principalele obiective au fost implementarea regulilor de ajutor de stat si promovarea acestui domeniu in randul mediilor interesate”, a apreciat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Liber la unele ajutoare de stat

Consiliul Concurentei a autorizat schema de ajutor de stat instituita de Proiectul de hotarare a Comitetului de Avizare al Fondului pentru Mediu pentru aprobarea Proiectului privind epurarea apelor uzate orasenesti. Valoarea ajutorului de stat ce urmeaza a fi acordat unui numar maxim de 50 beneficiari este de 85 milioane lei noi. Ajutorul de stat va fi acordat pentru achizitia de instalatii si echipamente tehnologice noi, echipamente de monitorizare, utilizarea unor tehnologii curate in scopul reducerii poluarii apei. Administratia Fondului pentru Mediu va monitoriza activitatea intreprinderilor care vor beneficia de alocari de ajutor de stat. Acesta, cumulat cu alte ajutoare de stat acordate pentru acelasi obiectiv in cadrul altor scheme, nu trebuie sa depaseasca plafonul maxim admis al intensitatii ajutorului regional, respectiv 50%, plus 15 puncte procentuale pentru IMM.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă