15.3 C
București
joi, 28 martie 2024

Breviar

Organism unic pentru mediul de afaceri

Oamenii de afaceri din PD au elaborat o propunere legislativa privind crearea unui organism guvernamental unic pentru gestionarea mediului de afaceri. “Avand in vedere importanta sectorului IMM pentru crearea unui mediu de afaceri, favorabil stimularii investitiilor straine in Romania, consideram ca ar trebui creat un organism guvernamental unic la nivel national care sa gestioneze tot mediul de afaceri indiferent de marimea si structura capitalului investit”, a declarat senatorul Marius Marinescu, presedintele organizatiei oamenilor de afaceri din PD. Propunerea sa vizeaza comasarea Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, a Agentiei Romane pentru Investitii Straine si a Directiei Mediul de Afaceri, trei structuri guvernamentale care au in cea mai mare parte functii si atributii comune, cat si structuri organizatorice aproape identice. Marinescu considera ca o astfel de institutie ar asigura atat egalitate de tratament pentru investitorii romani si straini, cat si reducerea birocratiei.

Plantatiile de vita nobila, sprijinite de stat

Viticultorii care detin suprafete cultivate cu vita de vie din soiuri nobile mai mari de 0,1 ha vor beneficia de un sprijin de 150 lei pe hectar, prevede o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern. Banii provin din bugetul Ministerului Agriculturii si sunt destinati efectuarii unor tratamente fitosanitare de combatere a bolilor pana la incheierea perioadei de vegetatie din acest an. Conditiile meteorologice din 2005 au fost favorabile aparitiei si evolutiei in masa a unor boli la vita de vie, iar statul doreste mentinerea in cultura a intregii suprafete care constituie patrimoniul national viticol, in perspectiva aderarii la UE. In prezent, suprafetele cultivate cu soiuri nobile reprezinta circa 50% din totalul patrimoniului viticol, restul fiind suprafete ocupate cu diferite soiuri de hibrizi, care vor fi supuse procesului de inlocuire cu soiuri nobile.

Serviciu de taxi aerian

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, luni, ca la sfarsitul acestei saptamani conducerea aeroportului din Craiova va semna un contract cu scoala de aeronautica civila pentru infiintarea unui serviciu de air taxi. Potrivit lui Prioteasa, aeroportul din Craiova va avea in curand un serviciu de taxi ce va fi pus la dispozitia oamenilor de afaceri. Inchirierea unui avion va costa pana la 150 de euro pe ora, putand fi transportate maximum trei persoane, in prezent, conducerea CJ Dolj aflandu-se in negocieri cu doua firme private pentru a efectua astfel de zboruri.

Tenaris va da startul productiei

Dupa achitarea datoriilor restante in valoare de 9,8 milioane euro catre cei 160 de furnizori, firma Tenaris a demarat lucrari de igienizare si inlocuire a instalatiilor electrice, investind totodata cinci milioane de euro in turnatoria de blumuri rectangulare. Tenaris Silcotub Calarasi va produce otel si tigla rotunda pentru Tenaris Silcotub Zalau. In septembrie vor fi efectuate testarile noilor echipamente, iar in ianuarie 2006 otelaria de la Calarasi va demara productia la capacitatea maxima de 470.000 de tone pe an. 60-65% din productie va merge la Tenaris Silcotub Zalau, iar restul profilelor vor fi exportate in Franta, Belgia si Italia.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă