Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Breviar

Fondul Roman pentru Eficienta Energiei asteapta proiecte Fondul Roman pentru Eficienta Energiei (FREE) a primit solicitari de finantare in valoare de peste 12 milioane dolari pentru diverse proiecte de investitii in eficienta energetica, ...

Share

Rl online 0 comentarii

10.06.2005 - 00:00
Fondul Roman pentru Eficienta Energiei asteapta proiecte

Fondul Roman pentru Eficienta Energiei (FREE) a primit solicitari de finantare in valoare de peste 12 milioane dolari pentru diverse proiecte de investitii in eficienta energetica, se arata intr-un comunicat al institutiei. Fondul dispune de 8 milioane dolari si sprijina proiecte de eficienta energetica pentru societati comerciale cu capital privat sau mixt si municipalitati. Valoarea contractelor incheiate pana in prezent se ridica la 2,7 milioane dolari, iar reprezentantii Fondului si-au propus sa incheie pana la finele acestui an contracte de 4,8 milioane de dolari. "La fiecare dolar investit in proiectele de eficienta energetica finantate de Fond se obtin, numai din reducerea consumurilor de energie si resurse primare, economii financiare anuale de 0,26 dolari", se mai arata in comunicat. Pentru a putea sa contracteze un credit de la FREE, beneficiarul trebuie sa acopere cel putin 20% din valoarea totala a proiectului. Valoarea maxima a creditului este de un milion de dolari, iar perioada de recuperare a investitiei trebuie sa fie de cel mult cinci ani.

Restante la proiectele SAPARD

Zeci de beneficiari de proiecte SAPARD nu-si achita partea pe care trebuie sa o acopere din fonduri proprii, restantele in acest an fiind de 20 de miliarde de lei. "Din aceasta suma am recuperat doar 5 miliarde de lei. In prezent avem 72 de debitori. Vom face reglarile de conturi la ultima transa de plati", sustine directorul general al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo.

Preturile la utilitati, justificate la Consiliul de Export

Politicile de stabilire a preturilor la gaze naturale, energie electrica si lemn pe picior au fost justificate in fata Consiliului de Export de entitatile de reglementare din fiecare domeniu. Potrivit explicatiilor date, factorii care determina nivelul preturilor la gaze naturale sunt ponderea importanta a importului, de circa 40%, al carui pret este dublu fata de pretul gazelor din productia interna, necesitatea alinierii la standardele de calitate din UE si atingerea unui nivel de pret comparabil cu cel din UE. In ceea ce priveste nivelul pretului la lemnul pe picior, reprezentantii Romsilva au precizat ca acesta este avizat de Ministerul Finantelor Publice si este actualizat in functie de rata inflatiei si taxa pentru fondul de mediu. Nivelul pretului la busteni nu este reglementat si rezulta din pretul lemnului pe picior, la care se adauga cheltuielile specifice de exploatare si transport la locul de vanzare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...