10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Breviar

Controale in zonele libere

Consiliul Concurentei a verificat ajutoarele de stat primite de 34 de firme care activeaza in cele cinci zone libere operationale din Romania. Ajutoarele constau in scutiri de la plata impozitului pe profit pentru cei care au realizat pana in 2002 investitii de peste un milion de dolari, respectiv diminuarea redeventei. Valoarea totala a investitiilor realizate de firmele controlate este de circa 97,6 milioane de lei noi, iar ajutorul de stat – 3,725 milioane de lei noi. In acest an, doar 25 din cele 34 de firme controlate au mai beneficiat de ajutor de stat sub forma de scutire de redeventa. O singura companie a depasit intensitatea maxima a ajutorului de stat si va trebui sa restituie statului diferenta.

Inginerii cu 16 firme-fantoma

Dupa ce a plimbat prin contabilitatea unor firme-fantoma cantitati enorme dintr-un decapant inregistrat chiar si de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, societatea Tehnoform Group din Constanta a pagubit statul cu 1,5 milioane de euro. Potrivit unei anchete a Garzii Financiare, decapantul a fost pretextul pentru ca societatea sa obtina autorizarea de utilizator final pentru uleiuri minerale in regim de scutire de la plata accizelor, sub pretextul ca le foloseste ca materie prima. Comisarii au stabilit ca materia prima a fost vanduta drept carburant, iar decapantul care ar fi trebuit fabricat din ea a fost comercializat scriptic catre 16 firme-fantoma.

Amenzi pentru concentrari economice

Nenotificarea concentrarii economice realizata de doua societati cipriote, care a avut efect in Romania, a fost amendata de Consiliul Concurentei cu 30 milioane de lei vechi. Potrivit Consiliului, concentrarea a fost realizata prin dobandirea controlului in comun al societatilor cipriote Elgeka Cyprus Ltd. si Illian Services Ltd. asupra SC Elgeka Romania SRL (actuala Elgeka-Ferfelis Romania SRL).

Concurenta, observator la OCDE

Comitetul de Concurenta al OCDE a avizat favorabil cererea Romaniei ca autoritatea de profil din tara noastra sa primeasca statutul de observator si a recomandat Consiliului organizatiei acordarea acestui statut tarii noastre. Ca urmare, Consiliul Concurentei din Romania va putea participa la lucrarile Comitetului de Concurenta al ODCE.

Siemens a deschis o noua fabrica la Sibiu

Compania Siemens a pus ieri in functiune la Sibiu o noua fabrica pentru producerea de componente si aparatura electronica. Fabrica va face parte din Siemens Industrial Manufacturing, Engineering and Applications (SIMEA) alaturi de celelalte doua unitati de productie existente la Floridsdorf si Siegendorf in Austria.
Pentru inceput, ea va avea 60 de angajati si se va concentra pe procese de productie cu un aport mare de munca manuala, procese care in Austria nu se pot desfasura in mod competitiv. Decizia ca noul sediu SIMEA sa fie la Sibiu a fost luata de Siemens avand in vedere cadrul economic atractiv si infrastructura buna a orasului.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă