6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Breviar

Rezervele internationale ale BNR isi continua cresterea

La finele lunii septembrie 2005, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 16.647,2 milioane euro. Cresterea de 214,7 milioane euro inregistrata in luna septembrie 2005 a fost rezultatul urmatoarelor operatiuni: intrari de 948,8 milioane euro reprezentand cumparari ale bancii centrale din piata valutara, intrari din privatizari, venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele; iesiri de 734,1 milioane euro reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, plati cotizatii, comisioane bancare si altele. Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1.327,1 milioane euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 17,97 miliarde euro. A. St.

Procter&Gamble, amendat

Consiliul Concurentei a decis amendarea filialei din Romania a gigantului Procter&Gamble pentru ca aceasta a omis sa notifice concentrarea economica realizata prin preluarea societatii germane Wella AG. Potrivit Consiliului, gravitatea faptei este determinata si de faptul ca operatiunea de concentrare economica nu a fost notificata nici pana la data intocmirii deciziei de sanctionare. Expertii Consiliului au aratat insa ca in Romania concentrarea economica nu a dus la o modificare semnificativa a cotelor de piata pentru produsele de ingrijire a parului. Amenda aplicata de Consiliu este de 7.000 RON. D.P.

Protocol romano-francez

UGIR 1903 si Centrul European de Afaceri au semnat ieri, in cadrul Pavilionului francez al TIB, un protocol de colaborare menit sa inlesneasca atragerea de investitii franceze directe in economia romaneasca. Stefan Oprea, presedintele Centrului European de Afaceri, a declarat ca s-a creat astfel contextul de atragere a peste 100 milioane de euro investitii in furnizori pentru sectorul metalurgic, industria constructoare de masini si alte sectoare industriale franceze. Un alt obiectiv al protocolului este deschiderea la Lyon a unei reprezentante a UGIR 1903, pentru a sprijini expansiunea firmelor romanesti in spatiul Uniunii Europene. C.A.

Electrica Oltenia, in proprietatea CEZ

Societatea de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia a intrat, marti, in proprietatea grupului ceh CEZ, contractul de privatizare fiind semnat in luna aprilie a acestui an de catre reprezentantii CEZ si cei ai autoritatilor romane. Compania ceha CEZ a investit 151 milioane de euro pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Electrica Oltenia. Pentru cumpararea directa a unui pachet de 24,62% din actiunile Electrica Oltenia – reprezentand 11.445.150 actiuni -, compania ceha a achitat 47,4 milioane de euro. A.S.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă