10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Breviar

Controlarea de catre Finante a platii CAS, amanata

Guvernul a amanat cu un an, pana la 1 ianuarie 2007, preluarea de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) a controlului si solutionarii contestatiilor privind creantele bugetare reprezentand contributiile de asigurari sociale si de sanatate datorate de persoanele fizice. Initial era prevazut ca preluarea acestor atributii de catre Ministerul Finantelor se va realiza de la 1 ianuarie 2006.
Potrivit Ordonantei Guvernului 200/2005, aprobata la finele anului trecut, pentru creantele bugetare reprezentand contributii sociale datorate pana la data de 1 ianuarie 2007 procedurile de colectare a datoriilor aflate in derulare vor fi continuate de Ministerul Finantelor prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
In prezent, aceste activitati sunt derulate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, respectiv Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Ministerul Sanatatii, prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Aceasta institutie va finaliza activitatea de control pana la 15 decembrie 2006.
Colectarea contributiilor pentru asigurari sociale datorate de persoanele fizice a trecut la inceputul anului 2005 in atributiile ANAF.

Parteneriat in sistemul de economisire-creditare

Banca Tiriac si HVB Banca pentru Locuinte au incheiat un parteneriat in sistemul de economisire-creditare, informeaza un comunicat al Bancii Tiriac.
Noul sistem isi propune sa faciliteze accesul clientilor la produsele bancii HVB Banca pentru Locuinte, prin intermediul agentiilor Bancii Tiriac deschise in incinta magazinelor Metro, arata comunicatul. Produsele de finantare imobiliara ale HVB Banca pentru Locuinte SA se adreseaza tuturor cetatenilor romani, inclusiv celor cu venituri mai reduse care nu dispun de resursele financiare pentru achizitionarea, construirea sau repararea unei locuinte sau de avansul solicitat de banci in vederea acordarii unui credit imobiliar. Prin economisire constanta, incasarea primei de stat, alaturi de dobanda bonificata de banca de trei la suta anual, clientul va strange circa 40 la suta din necesarul de finantare pentru realizarea obiectivului propus. Restul de 60 la suta va reprezenta creditul oferit de banca cu o dobanda fixa de sase la suta pe an. Creditul se acorda numai in lei, astfel incat este exclusa fluctuatia cursului de schimb. Prin incheierea simultana a mai multor contracte de economisire-creditare aferente fiecarui membru al familiei, randamentul global al intregii sume investite poate fi maximizat. D.D.

Rezervele internationale au depasit 18 miliarde euro

La finele lunii decembrie 2005, rezervele internationale la Banca Nationala se situau la 18,25 miliarde de euro, din care rezerva valutara totaliza 16,8 miliarde de euro. In ultima luna a anului trecut, rezerva valutara a crescut cu peste 62 milioane de euro. Rezerva de aur s-a redus la 104,8 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,5 miliarde de euro. In anul 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor totalizeaza aproape 1,3 miliarde de euro.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă