12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBordianu si-a dotat comisarii cu mese de ping-pong si biliard

Bordianu si-a dotat comisarii cu mese de ping-pong si biliard

Comisarul-sef al Garzii Financiare Bucuresti, Mihai Bordianu, a organizat ieri o conferinta de presa cu scopul declarat al prezentarii realizarilor deosebite ale institutiei pe care o conduce.
Dupa citirea unei lungi liste de firme mici si buticari evazionisti carora comisarii le-au dat amenzi si le-au confiscat evantaiele si pantalonii, seful Garzii Capitalei s-a lansat intr-un atac dur la adresa guvernantilor, care au taiat permanent din atributiile comisarilor, lasandu-i fara o fisa a postului, cu o legislatie incompleta, fara un statut profesional si incalecandu-se cu alte organe de control ale statului care verifica actele contabile ale firmelor. “Garda Financiara este ca un copil nascut, dar nedorit”, a spus Bordianu, explicand ca aceasta institutie a fost pasata de la Finante la Autoritatea Nationala de Control (ANC), condusa de PSD-istul Ionel Blanculescu si inapoi. “As vrea sa se revina la statutul din 2003 (cand Garda era subordonata lui Ionel Blanculescu – n.n.), astfel incat statul sa isi incaseze banii cuveniti si infractorii sa nu mai fuga din tara”, a spus Bordianu.

Amenintari cu demisia

Comisarul Bordianu a acuzat presiuni politice la adresa sa si a altor sefi de filiale teritoriale ale Garzii, dar a negat ca aceste presiuni ar fi vizat “controale politice” la unele firme: “N-ar fi facut ei o asemenea greseala”. Intrebat cine exercita, de fapt, presiuni asupra lui si prin ce metode, Mihai Bordianu a ezitat sa spuna, dar “No comment”-ul sau s-a inmuiat si pana la urma a identificat “vinovatii”: Garda Centrala si Sebastian Bodu, seful ANAF, care ar dori sa-l inlature din functie. Bordianu a spus ca el se bucura de sustinerea unei “parti a Aliantei D.A.”, insa PD nu l-ar vrea. Comisarul-sef al Garzii Bucuresti l-a acuzat pe Bodu ca de cinci luni nu i-a mai dat sporurile salariale la care avea dreptul si astfel castiga doar 12 milioane de lei brut pe luna, bani din care n-are cum sa-si intretina copiii si sa-si plateasca ratele. “Va rog sa ma credeti ca nu am nici bani de buzunar. Eu nu ma duc la restaurant in timpul serviciului ca altii (…) Ei imi vor postul, dar nu au ce sa-mi reproseze. Sunt cadru didactic asociat la ASE, doctorand in Finante, am muncit sa ajung aici. Acum s-o iau iar de jos?”, i-a intrebat seful Garzii pe jurnalisti. Cum n-a primit nici un raspuns, el a acuzat ca ii sunt verificate cursele cu masina de serviciu deoarece unii ar dori ca el sa mearga cu RATB-ul. Comisarul-sef a admis ca pana la urma ar putea demisiona, lansand insa o amenintare voalata: “E un proverb romanesc. Plange mama, dar sa planga si maica-sa”.

Asta da relaxare!

L-am intrebat pe comisarul-sef al Garzii Bucuresti, din curiozitate, de ce langa birourile unde stau comisarii se afla o masa de biliard si o masa de ping-pong. Vizibil iritat, acesta ne-a raspuns: “Avem un comisar de serviciu, care lucreaza 24 de ore. Aceasta este modalitatea pe care am gasit-o noi…”. Anticipand urmatoarea noastra intrebare, nerostita – “Cum poate un comisar singur sa joace ping-pong?” -, Bordianu a aratat ca in incaperea cu cele doua mese se joaca si alti comisari, “care nu sunt operativi, dar numai dupa orele de program”.
Comisarul Mihai Bordianu a fost numit la conducerea Garzii Financiare Bucuresti in ultimele luni ale fostei guvernari PSD. La acel moment, surse din Garda au sustinut ca ascensiunea sa spectaculoasa a fost determinata de apropierea de ministrul Controlului din acea vreme Ionel Blanculescu. Evaluarile facute de Comisariatul General al Garzii Financiare au punctat rezultatele slabe obtinute in Bucuresti, mai ales in combaterea marii evaziuni (cu produse accizate).

Comisarul general Adrian Cucu: “A permis uneori prea mult”

“Chiar nu s-au taiat bani de la masini, iar Comisariatul Regional Bucuresti are in dotare 14 masini, majoritatea Nubira, rezonabile pentru societatea noastra. Sigur, nu e cum mi-as dori, adica sa existe o masina la fiecare echipa de control, dar situatia este mai buna decat la alte comisariate. Pe de alta parte, sunt destule institutii serioase ale statului roman care nu au in dotare un asemenea parc auto. La partea cu stimulentele, trebuie sa spun ca s-au platit integral sumele datorate comisarilor, asa cum a facut propunerile domnul Bordianu. Poate e nemultumit de sumele incasate de domnia sa, dar acestea depind de performantele pe care le-a avut”, a declarat comisarul general al Garzii Financiare, Adrian Cucu. Acesta n-a fost prea multumit nici de joaca la birou a comisarilor: “Avand in vedere tendinta domnului comisar Bordianu de a se face agreat de colectivul din subordine, el a permis uneori cam prea mult”.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă