8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBNR se gândeşte să taie din povara băncilor

BNR se gândeşte să taie din povara băncilor

În contextul în care evoluţiile economice nu mai permit BNR să reducă dobânda-cheie, banca centrală se gândeşte totuşi să continue măsurile de sprijinire a creditării prin reducerea rezervelor pe care băncile sunt obligate să le constituie.

Banca Naţională a României se gândeşte la o reducere a rezervelor minime obligatorii în lei, dar o va face în paşi „extrem de mici şi cu ochii în patru” ca să nu creeze dezechilibre şi să nu stimuleze apetitul speculativ asupra monedei naţionale, a spus, într-o conferinţă de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Numărul băncilor care au venit cu exces de lichiditate la facilitatea de depozit a BNR s-a diminuat, iar volumele au fost din ce în ce mai mici. Pe de altă parte, numărul băncilor care au participat la licitaţiile BNR a crescut, la fel şi volumele au crescut. Asta arată că piaţa a început să funcţioneze mai bine, dar arată că şi deficitul de lichiditate a devenit structural şi acum trebuie să constatăm în ce măsură el se permanentizează, dacă nu este unul temporar. În ultimele şase săptămâni au fost scăderi de expunere pe România, vom verifica cifrele şi vom reveni cu o informare pe această temă, dar datele preliminare arată că acest «deleverage» (n.r. – reducerea gradului de îndatorare) a afectat România. Afectat în sensul că şi când îţi plăteşri o datorie nu te simţi bine. Dar pe de altă parte ai scăpat de o datorie. Deci e şi bine e şi rău. Atâta vreme cât avem resursele limitate, dacă vrem să ne crească creditul, înseamnă că trebuie să luăm bani din altă parte. Dacă vrem să ne scadă datoria externă, că este publică sau privată, va scădea şi volumul de credite, de vreme ce nu avem resurse interne”, a explicat Isărescu.

Deficit de lichiditate

„Nu depinde numai de această asimetrie, această imperfectă sau proastă funcţionare a pieţei monetare. Având loc şi plăţi de datorie publică, în principal, pe perioada care a trecut, ştiţi foarte bine că s-a rambursat un împrumut major de aprope un miliard de euro. Toate acestea au creat o lipsă structurală de lichiditate şi se creează condiţiile, în consecinţă, ca noi la Banca Naţională să gândim o posibilă reducere a rezervei minime obligatorii în lei pentru compensare. Dacă o vom face, se va face în paşi extrem de mici şi cu ochii în patru, ca să nu creăm alte dezechilibre şi să nu stimulăm câtuşi de puţin apetitul speculativ al unora asupra monedei naţionale”, a explicat guvernatorul băncii centrale.

Dobânda stă pe loc

„Este de aşteptat ca Banca Naţională a României să menţină neschimbat nivelul dobânzii de politică monetară în şedinţa din august”, spune  Sanda Totora Popescu, economist-şef al Eximbank. „Banca Naţională a României (BNR) susţine prin instrumentele de politică monetară ceea ce avem noi nevoie în acest moment în ţară. Avem nevoie de stabilitate şi de menţinerea sub control a inflaţiei”, a explicat Popescu. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, în şedinţa de miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. 

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă