Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

BNR avertizează: Scumpirea proprietăţilor imobiliare, noul risc la adresa stabilității financiare a ţării

Accelerarea preţurilor imobiliarelor este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării, a declarat astăzi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

Share

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2017 - 15:56

Accelerarea preţurilor imobiliarelor este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării, a declarat astăzi viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

„A apărut un risc nou, deocamdată redus, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, elaborat de BNR. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, a mai spus Liviu Voinea. 

Potrivit acestuia, veniturile mai mari ale populației, dar și ratele de dobândă la minime istorice au creat premizele creșterii prețurilor imobiliarelor nu doar la noi, ci în toată regiunea. De asemenea, accesibilitatea unui credit ipotecar s-a îmbunătățit. Deocamdată, în România nu au crescut atât de mult prețurile încât să determine Comisia Europeană să ne impună un plan de măsuri, a precizat viceguvernatorul BNR pentru „RL”. „La opt state membre s-au emis recomandări de intervenție”, a spus Liviu Voinea.

Pe de altă parte, şi Asociaţia Naţională a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a avertizat că în 2017 scumpirea caselor se va accelera pentru că toate elementele de cost la nivelul construcţiei vor avea evoluţii ascendente. Principalul factor de scumpire ar fi - potrivit ARACO - majorarea salariului minim pe economie, care duce la o scumpire semnificativă a manoperei din construcţii, potrivit Mediafax.

Avans mai scump la credite

Datele din Raport arată că, pe fondul modificărilor legislative de anul trecut privind darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni la cursul iistoric, avansul pentru un împrumut ipotecar, altul decât prin Prima Casă, a crescut de la 20% în 2015 la 25%, în 2016. De asemenea, numărul de ani pentru a economisi suma necesară avansului a crescut de la 4,5 la 5,6 ani, deși a crescut gradul de bunăstare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...