8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBijutierii ar putea sa-si inchida afacerile de la 1 ianuarie 2007

Bijutierii ar putea sa-si inchida afacerile de la 1 ianuarie 2007

Producatorii romani de bijuterii risca sa-si inchida afacerile din 2007, din cauza poverilor fiscale si a dezvoltarii pietei negre, apreciaza specialistii din domeniu.
Cea mai mare problema cu care se confrunta aceasta piata este dezvoltarea din ce in ce mai accentuata a pietei negre care, potrivit Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), reprezinta 75 la suta din totalul bijuteriilor care intra in Romania. Cele mai multe dintre acestea provin din Turcia si Italia, de unde sunt aduse prin “filiere organizate”.
Conform PBR, piata bijuteriilor din aur comercializate in Romania se compune din bijuterii produse in Romania, bijuterii produse in strainatate si importate in Romania pentru vanzare de catre agentii economici, bijuterii vandute in consignatii si case de amanet si bijuterii vandute pe piata neagra.
Bijuteriile produse in Romania si cele importate sunt supuse in prezent accizarii cu 25 la suta, potrivit Codului Fiscal. Daca comertul cu bijuterii in casele de amanet este scutit de accize, favorizand pe de o parte dezvoltarea pietei negre, o data cu adoptarea Codului Vamal, la 1 ianuarie 2007, vor fi eliminate accizele la bijuteriile si metalele pretioase importate, ceea ce va dezavantaja si mai mult productia interna, considera bijutierii.

50% din pret – accize si taxe

Conform statisticilor PRB, veniturile colectate din acciza aplicata bijuteriilor se ridica la circa 40-50.000 euro lunar, iar Ministerul Finantelor Publice nu poate oferi o statistica in acest sens. “1 ianuarie va fi dramatica pentru piata interna. Cred ca 90 la suta din producatori vor disparea, intrucat nici un consumator nu va plati in plus 25 la suta doar de dragul productiei autohtone”, a declarat presedintele PBR, Karl Heinz. Potrivit acestuia, in momentul de fata acciza si taxele determina o majorare a pretului la sursa cu circa 50 la suta, iar productia autohtona de bijuterii este aproape paralizata, intrucat nu se mai fac investitii. La bursele internationale gramul de aur este cotat la circa 21,69 dolari. In procesul de prelucrare a aurului, opt la suta reprezinta pierderea tehnica, iar circa 20 RON este costul de productie. Daca se mai adauga acciza (25 la suta), TVA de 19 la suta si adaosul comercial pentru cel care intretine magazinul cu amanuntul care este de 20 la suta, ajungem la un pret mediu al gramului de aur de 101 RON.
Conform statisticilor, metalele pretioase nu sunt supuse accizarii in nici unul din statele membre UE.
Heinz este convins ca “cineva din sfera puterii are interes sa nu opreasca fenomenul de trecere ilegala peste granitele romanesti a masinilor de mare tonaj, incarcate cu bijuterii”.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă