19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBCR a atras investitori cu active de sute de miliarde de euro

BCR a atras investitori cu active de sute de miliarde de euro

Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) a atras scrisori de interes de la o serie de mari banci, care detin active cuprinse intre 60 de miliarde de euro si aproape 1.000 de miliarde de euro. Activele BCR, cea mai mare banca din Romania, totalizeaza aproape 7 miliarde de euro.

Iata care sunt institutiile care au depus cele 11 oferte:
Banco Comercial Portugues – Portugalia detinea, la sfarsitul lunii martie a acestui an, active totale de 71,8 miliarde de euro si a obtinut, anul trecut, un profit dupa impozitare de 600,8 milioane de euro. Actionarii institutionali, cum ar fi Banca Intesa, grupul Eureko si Caixa Geral de Depositos Group, detin in participatii relativ mici, care cumuleaza 70,5% din actiuni. Filialele sunt la New York, Macau, Insulele Cayman si Luanda.
Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen, Austria, avea, la 31 martie 2005, active totale de 148 de miliarde de euro si a obtinut, in 2004, un profit inainte de impozitare de 255,1 milioane de euro. Actionarul principal este fundatia privata Die Erste Oesterreichische Spar-Kasse Privatstiftung, 61,5% din titluri fiind listate la bursa. Banca are filiale in Croatia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia.
Deutsche Bank, Germania, avea, la 31 martie 2005, active de 901 miliarde de euro, iar profitul net din 2004 a fost de 2,47 miliarde de euro. Banca are circa 450.000 de actionari. Deutsche Bank este o banca universala, cu activitati de banca corporatista, tranzactii, valori mobiliare, administrarea activelor, inclusiv a averilor personale, si activitati de retail. Cea mai mare banca germana are deja o reprezentanta in Romania.
BNP Paribas, Franta, avea active de 905,9 miliarde de euro si un profit net inainte de impozitare de 6,9 miliarde de euro la finele anului 2004. Circa 65% din actiuni sunt detinute de investitori institutionali, banca avand activitati de retail, banca corporatista, banca de investitii, administrare de active, fonduri de investitii. Are filiale pe toate continentele si in majoritatea statelor europene. A achizitionat in Romania firma de credite de consum Credisson.
KBC, Belgia, avea la finele lunii martie 2005 active de 296 de miliarde de euro si a obtinut, in 2004, un profit net de 440 milioane de euro. Banca are filiale in Belgia, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, SUA si Asia de Sud-Est si activitati de retail, asigurari, administrare de active si investment banking. Actionarii principali sunt Almancora – 20,7%, CERA – 6,4%, Maatschappij voor Roerend bezit van de Boerenbond – 11,6%.
Dexia a rezultat in 1996 din fuziunea Credit Local – Franta cu Credit Communal – Belgia. La finele anului 2004 avea active de 389 de miliarde de euro si un profit net de 1,7 miliarde de euro. Filialele grupului sunt in Belgia, Luxemburg, SUA, iar activitatile includ retail, private banking, administrare de active, servicii financiare si pe pietele de capital.
Texas Pacific Group participa in consortiu cu Citigroup Venture Capital International. Texas Pacific Group este un fond de investitii infiintat in 1993 de mai multi oameni de afaceri. Compania are birouri in San Francisco, Washington, New York, Fort Worth si Londra. Portofoliul Texas Pacific Group include brandurile Burger King, Seagate, J. Crew, Bally si Ducati. Impreuna cu partenerii afiliati, compania are un capital angajat total de peste 15 miliarde de dolari, din care peste trei miliarde de dolari reprezinta investitii in tehnologii si telecomunicatii. Citigroup Venture Capital International este divizia de investitii pentru pietele in dezvoltare a celui mai mare grup financiar la nivel mondial, Citigroup. CVCI administreaza investitii private in America Latina, Asia, India, Europa Centrala si Africa.
ABN AMRO, Olanda are mai mult de 3.000 de locatii in peste 60 de tari, active totale de 742,9 miliarde euro si un profit operational de 914 milioane euro la finele lunii martie 2005. Circa 84% din actiunile preferentiale ale bancii sunt detinute de Aegon NV – 14,33%, Fortis Utrecht NV – 16,85, ING Groep NV – 21,29%, Delta Lloyd Leven – 17,48%, Rabobank – 12,12%.
Banca belgiano-olandeza Fortis are active totale de 694 miliarde euro la finele lunii martie 2005 si un profit net de 1,48 de miliarde de euro. Actionarii sunt Fortis SA/NV si Fortis NV.
Banca Nationala a Greciei avea, la finele lunii martie 2005, active de 60,1 miliarde de euro, iar profitul net din 2004 a fost de 163 de milioane de euro. Banca are reprezentante in Romania.
Banca Intesa este una dintre cele mai importante banci italiene, formata prin unirea a trei institutii bancare: Banca Ambrosiano Vento, Cariplo si Banca Comerciale Italiana. Anul trecut, banca avea active de 274,5 miliarde de euro si a obtinut un profit net de 1,8 miliarde de euro.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă