5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBatalia pentru patrimoniu si baza de date

Batalia pentru patrimoniu si baza de date

Camerele de Comert si Industrie (CCIRC) si ministrul Justitiei, Monica Macovei, isi disputa subordonarea Registrului Comertului in plan legislativ. CCIRC si cele 42 de camere teritoriale ale sale – care sunt o organizatie neguvernamentala – sustin o propunere legislativa initiata de liberali, pentru a lua inapoi Registrul Comertului de la Ministerul Justitiei, unde se afla acum in subordine.
Senatul a votat in favoarea trecerii Registrului Comertului la CCIRC, dar propunerea legislativa a liberalilor mai are de trecut si prin Camera Deputatilor, care este decizionala.

Inapoi in sistemul cameral!

Ministrul Monica Macovei se opune acestei initiative legislative, invocand “existenta unei directive europene” si “necesitatile de integrare europeana pe Capitolul 5”. Victor Babiuc, presedintele CCIR, sustine ca nu exista nici o directiva europeana care sa solicite ca evidenta firmelor sa fie tinuta de Ministerul Justitiei. Mai mult, opozantii Monicai Macovei sustin ca Ministerul Justitiei este, in acest moment, un arbitru jucator, cea mai buna dovada fiind ca, daca un om de afaceri cheama in judecata Registrul Comertului, cheama, de fapt, Ministerul Justitiei! Este deja un conflict de interese si este falsificata justetea instantei judecatoresti, sustin opozantii.
Unul dintre initiatorii propunerii legislative, senatorul liberal Viorel Arion, invoca traditia indelungata a functionarii Registrului pe langa sistemul cameral, din 1929 si pana in anul 1949, care a si constituit modelul sau pentru noua lege. Prin Decretul-Lege 139/1990 – inca in vigoare -, Camerele de Comert si Industrie au primit in atributie "tinerea Registrului Comertului si asigurarea evidentei firmelor comerciale”. Din 2002, printr-o ordonanta de urgenta, Registrul Comertului a fost trecut in subordinea Ministerului Justitiei.

Acces restrictionat la informatie

Senatorul Viorel Arion interpreteaza chiar ca pe o nationalizare posibilitatea pierderii patrimoniului de catre sistemul cameral: “Camera de Comert a acumulat ceva avere, ce se regaseste acum pe la multe dintre camere, gen Romexpo, Centrul Marea Neagra, ma rog… Fiecare camera are de revendicat cate ceva prin teritorii. Deci, sunt niste acumulari in discutie”. Or, continua senatorul, “argumentul suprem care a cantarit la castigarea alegerilor a fost prevazut, la pagina 86, in Programul de guvernare al Aliantei D.A., in care se spune explicit ca registrele vor fi concesionate in regim privat”. Din primele luni de activitate, Registrul Comertului a fost informatizat. Directorul Gheorghe Grun, din CCIRC, spune ca miza cea mare pare sa fie si baza de date a registrului, la care ministerele ar trebui sa aiba acces si care provoca nenumarate dispute. Prin bariere tarifare, Camerele de Comert si Industrie au fost restrictionate sa acceseze bazele de date ale Registrului Comertului, lipsind astfel comunitatea oamenilor de afaceri si institutiile publice de studiile si analizele cu titlu gratuit pe care acestea le elaborau periodic. Lipsa accesului la informatie a facut ca si relatia cu investitorii straini sa fie dificila.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă