4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanii din privatizare, pentru scoli, spitale si Coridorul IV

Banii din privatizare, pentru scoli, spitale si Coridorul IV

Premierul Tariceanu va propune presedintelui Basescu decorarea membrilor comisiei de privatizare a BCR, pentru modul transparent si “exemplar” in care a decurs vanzarea bancii si pentru pretul-record incasat. Ei nu vor primi bani, ci numai medalii, a subliniat premierul.
Guvernul a aprobat ieri documentele tranzactiei cu Erste Bank, precum si pretul oferit de castigatoare, de peste 3,75 miliarde de euro. Din aceasta suma, partii romane ii vor reveni 2,2 miliarde de euro. Restul banilor vor merge catre ceilalti doi investitori, BERD si IFC.
“BERD si IFC au facut, impreuna cu noi, o excelenta afacere. De la 1 miliard de dolari, valoarea initiala a bancii, s-a ajuns la 6 miliarde de euro. Cele doua institutii n-au fost actionari pasivi, ci au impulsionat un proces de restructurare accelerata, cu totul si cu totul remarcabil”, a explicat Tariceanu. El a sustinut ca partea romana nu poate sa le impuna celor doi mari investitori sa foloseasca exclusiv pentru Romania sumele incasate din vanzarea BCR, insa a remarcat faptul ca pe piata romaneasca exista inca numeroase oportunitati pentru BERD si IFC.
Premierul nu a putut preciza exact pe ce vor fi cheltuiti banii, dar a subliniat ca utilizarea lor va fi total transparenta, pentru proiecte importante de infrastructura. “Avem bani, avem proiecte identificate privind infrastructura. Infrastructura inseamna nu numai infrastructura de transporturi, ci si modernizarea cailor ferate, a retelei spitalelor, a unitatilor de invatamant, constructia de camine. Am creat Fondul de Dezvoltare a Infrastructurii in care se vor aduna acesti bani pentru ca nu vreau sa punem acesti bani in bugetul general, unde s-ar putea topi. Vreau ca acest fond sa functioneze transparent si sa se cunoasca si sumele care il alimenteaza, si proiectele”, a aratat Tariceanu. El a mentionat printre prioritati constructia coridorului IV european si a segmentului de autostrada Cernavoda-Constanta, care pana acum nu avea finantare.
“Tranzactia totala valoreaza 6 miliarde de euro. Aceasta este valoarea pachetului de 100% din actiuni”, a spus Tariceanu. El a subliniat meritele deosebite ale echipei sale in aceasta tranzactie, dand in antiteza si un exemplu rau de privatizare, petrecut in guvernarea trecuta: vanzarea ALRO Slatina, pentru care statul roman a incasat “zero lei”.
In ceea ce priveste contractul celei mai mari privatizari din Romania, premierul a spus ca el va fi public, imediat dupa semnare.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă