16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Bancile, luate cu asalt

In ultimele trei zile romanii au luat cu asalt unitatile bancare. Motivul aglomeratiei neobisnuite din banci este denominarea monedei nationale.
In timp ce functionarii din spatele ghiseelor bancare sunt pe ultima suta de metri cu testele programelor informatice si asteapta cu infrigurare ca zilele de 30 iunie si 1 iulie sa treaca fara prea mari batai de cap, romanii au demonstrat ca au inteles importanta momentului.
Cei care au avut rate sau facturi de platit s-au grabit sa le achite, chiar inainte de scadente, numai sa nu ii prinda momentul denominarii fara numerar sau cu datorii. Altii au luat in calcul chiar si aparitia unor probleme tehnice in sistemele bancilor si, precauti, au stat la cozi pentru a-si achita datoriile. Acelasi lucru l-au facut si persoanele juridice, care si-au platit furnizorii si datoriile, chiar daca au pierdut ceva mai mult timp la ghiseul unei banci.
Cea mai impresionanta aglomeratie era, ieri, la reprezentanta Bancpost din Bulevardul Libertatii. Directorul unitatii, Lucica Almajanu, ne-a declarat ca “aglomeratia este de trei-patru ori mai mare decat in mod obisnuit”. Oamenii care asteptau la coada, fara sa vocifereze, aveau de platit rate sau facturi de telefon, faceau schimburi valutare sau retrageau bani din conturi.
La sucursala BRD-Groupe Societe Generale (BRD-GSG) din Dorobanti era liniste si pace. Doar doi-trei clienti in toata unitatea. “Nu au fost cozi mai mari ca de obicei si asta pentru ca noi am vorbit cu oamenii, i-am pregatit. Clientii nostri au fost informati despre denominare incepand cu luna martie, de cand au inceput sa primeasca soldurile in dublu afisaj”, ne-a declarat directorul sucursalei, Dana Bajescu. Potrivit declaratiilor oficialului BRD-GSG, ATM-urile si POS-urile bancii vor fi din nou functionale din dupa-amiaza zilei de 1 iulie, asa ca toti clientii care detin un astfel de instrument vor avea acces la fonduri. Cele aproape 500 de ATM-uri si POS-uri ale bancii si-au intrerupt activitatea in cursul serii de ieri. Dintre acestea, 125 de ATM-uri din toata reteaua BRD-GSG vor fi alimentate cu moneda noua, in cupiuri de 10 lei, 50 lei si 100 lei. “Banii noi deja au venit, ii avem deja in trezorerie, astfel incat luni vom putea, in limita disponibilului, sa facem plati in RON. Probabil ca vor fi clienti care vor dori sa primeasca tot moneda veche, pentru a nu se incurca atunci cand fac diverse plati. Vom putea onora cererile tuturor”, ne-a precizat Dana Bajescu.
La Raiffeisen Bank, agentia Dorobanti, situatia este alta in privinta numerarului nou. “Urmeaza sa primim banii cei noi, insa intr-o cantitate destul de mica. Asa ca nu vom schimba bancnota veche pe bancnota noua”, ne-a declarat Doina Carbunescu, directorul agentiei. Nici aici nu era o agitatie neobisnuita. “Ne-am pregatit astazi pentru o zi de varf. Am chemat tot personalul intr-o singura tura, de dimineata pana seara, dar clientii au venit intr-un numar mai mic decat in primele doua zile ale saptamanii. Cred ca au inteles importanta acestui moment si nu au lasat totul pe ultima zi”, a spus Doina Carbunescu. In ceea ce priveste retragerile de numerar, directorul agentiei Raiffeisen Bank a declarat ca acestea au fost mai mari decat in mod obisnuit, pentru ca oamenii au vrut sa isi ia o marja de siguranta, cu atat mai mult cu cat perioada nebancara se prelungeste cu sfarsitul de saptamana. ATM-urile si POS-urile Raiffeisen Bank vor deveni neoperationale de azi, de la ora 10 si, potrivit declaratiei Doinei Carbunescu, vor incepe sa functioneze in dimineata zilei de 1 iulie.

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă