16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanca Naţională bate o monedă de aur dedicată Regatului României

Banca Naţională bate o monedă de aur dedicată Regatului României

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 mai 2011, o monedă din aur dedicată aniversării a 130 de ani de la proclamarea Regatului României, potrivit BNR.

Valoarea nominală a monedei este de 100 lei, greutatea este de 6,452 grame, iar diametrul acesteia este de 21 mm.

Aversul monedei prezintă castelul Peleş şi stema României. Deasupra se află valoarea nominală „100 LEI”, dedesubt, anul de emisiune „2011″, iar la exterior se află, în partea superioară, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”.

Reversul prezintă stema din 1881 a Regatului României şi portretul regelui Carol I. În partea de jos a monedei, suprapusă peste portret, se găseşte inscripţia „10 MAI 1881″ şi semnătura regelui, iar la exterior se află inscripţiile în arc de cerc „130 ANI” şi „PROCLAMAREA REGATULUI ROMÂNIEI”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate în limba romană, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Preţul de vânzare al unei astfel de monede de aur este de 1.450 lei, exclusiv TVA, şi nu include contravaloarea cutiei de prezentare.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, din emisiunea numismatică dedicată aniversării a 130 de ani de la proclamarea Regatului României, se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă