30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBalkan Petroleum a vandut Rafo grupului Alfa Oil

Balkan Petroleum a vandut Rafo grupului Alfa Oil

Pentru ca noua guvernare a stopat planul de reorganizare a rafinariei Rafo Onesti propus de actionarul majoritar, Balkan Petroleum (ce a preluat, in 2003, actiunile rafinariei de la Corneliu Iacobov) a hotarat sa se retraga din aceasta afacere in favoarea Alfa Oil AG, companie care, printr-o simpla scrisoare de intentie, si-a aratat disponibilitatea de a achizitiona actiunile rezultate din conversia de catre stat a datoriilor rafinariei.
Alfa Oil este un grup de firme format din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd. si a preluat si creantele detinute de firmele VGB si Faber Invest asupra rafinariei. In plus, cele doua firme implicate in procesul de vanzare/cumparare poarta acum negocieri si pentru preluarea crentelor detinute de stat si de Petrom asupra Rafo.
Aceasta schimbare de actionariat nu ingrijioreaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), ai carei reprezentanti au declarat ca Rafo Onesti si Alfa Oil sunt societati cu capital privat, iar transferul actiunilor intre aceste doua societati nu implica in nici un fel statul. Iar, faptul ca s-a schimbat actionariatul poate fi un lucru pozitiv, daca Alfa Oil este o societate serioasa. Oricum, schimbarea proprietarului societatii Rafo Onesti, prin vanzarea pachetului detinut de Balkan Petroleum catre Alfa Oil, nu afecteaza creantele detinute de stat asupra rafinariei.
“Tranzactia nu afecteaza creantele detinute de Fisc si nici litigiile in care institutia este parte alaturi de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului, spun reprezentantii ANAF. Insa transferul creantelor bugetare de la ANAF la o firma din cadrul Alfa Oil trebuie sa tina cont si de rezultatul litigiilor la care Fiscul este parte”. Astfel ca, in urma unei hotarari judecatoresti, trebuie reluat votul in adunarea creditorilor cu privire la admiterea planului de reorganizare, in conditiile in care orice fel de conversie a creantelor Fiscului in actiuni se face numai cu acordul creditorului bugetar, acest lucru fiind acum prevazut in mod expres in Legea falimentului, conform ultimei modificari.
In incheiere, reprezentantii agentiei au mai declarat ca vor face toate demersurile juridice si extrajuridice pentru recuperarea creantelor bugetare.
Planul de reorganizare presupune conversia in actiuni a tuturor datoriilor rafinariei.

Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă