15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAvantul berarilor romani, retezat de ploi

Avantul berarilor romani, retezat de ploi

Dupa ce anul trecut producatorii de bere din Romania au contabilizat una dintre cele mai puternice cresteri, avantul lor a fost retezat in acest an de vremea deosebit de ploioasa.

Potrivit raportarilor statistice de la finele lunii august (sfarsitul sezonului pentru acest produs), cresterea este moderata, de doar cateva procente. O revigorare in ultimele luni ale anului este apreciata de specialisti ca fiind putin probabila.
De fapt, din 20 de producatori de pe piata autohtona, doar cinci au reusit sa inregistreze cresteri. Liderul pietei, Brau Union, a impartasit si el soarta majoritatii, vanzand in primele opt luni ale anului o cantitate mai mica cu circa 125.0000 hectolitri decat in perioada similara a anului precedent, ceea ce a insemnat o diminuare a vanzarilor cu aproape cinci procente. Mentinerea tendintei de scadere la acest producator (chiar si dupa schimbarea managementului companiei) l-a apropiat si mai mult de-al doilea clasat, SAB Miller, care, dupa ce a crescut cu un procent aproape egal cu cel cu care a scazut Brau Union (adica o majorare a vanzarilor cu aproape 100.000 hectolitri), se afla doar la doua procente de acesta din punct de vedere al cotei de piata. Daca evolutia va continua, specialistii nu exclud o schimbare a liderului producatorilor autohtoni in urmatoarele luni. La inceputul acest ei luni, Brau Union a mai inchis efectiv o fabrica, Grivita din Bucuresti, gest anuntat inca de la inceptul anului, concentrandu-si activitatea in unitati mai mari, retehnologizate. Inchiderea unitatii de la Grivita marcheaza iesirea din activitate a ultimei dintre cele trei fabrici de bere existente in Bucuresti de dinainte de 1990. In prezent, singurul producator care mai opereaza o fabrica de bere in Capitala (unitate nou construita) este Tuborg.
Interbrew, al treilea producator mondial prezent pe piata locala, a crescut si el semnificativ (cu circa 200.000 hectolitrii sau aproape 13 procente). Pe pozitia a patra in topul producatorilor s-a plasat European Food, cu o crestere de circa 25 de procente (sau 300.000 hectolitri). Tuborg revine pe pozitia a cincea, cu o crestere a vanzarilor in primele opt luni de aproape 110.000 hectolitri (adica 15 procente). Bere Mures si-a incetinit sensibil cresterea, plusul de 43.000 hectolitri (o majorare de 6 procente) plasand-o pe pozitia a sasea.
De la locul sapte in jos, toti ceilalti producatori (fabrici independente) au marcat scaderi ale vanzarilor, in procente variabile. Bermas SA a pierdut circa 20% (adica 60.000 de hectolitri), Martens Ð peste 40% (cu aproximativ 85.000 hectolitri), Robema Ð 13%, Azuga Ð 20%, Trei Stejari Ð 24%, Alutus Ð 10%.
Luna septembrie a adus o vaga ameliorare a situatiei, Asociatia “Berarii Romaniei” (care reuneste cei patru producatori mondiali prezenti in Romania) raportand ca totalul vanzarilor pe primele noua luni a atins 11,7 milioane hectolitri (din care 3,4 milioane de la producatorii independenti).

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă