15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAsocierile in cooperative agricole castiga teren

Asocierile in cooperative agricole castiga teren

» In timp ce romanii inca mai au retineri, italieni, nemti si austrieci infiinteaza in Romania tot mai multe cooperative agricole, iar japonezii ne dau consultanta.

» Cooperativa le ofera membrilor toata gama de servicii necesare infiintarii unei ferme, de la intocmirea dosarului de finantare pana la obtinerea autorizatiilor de mediu.

Ttot mai multi detinatori de terenuri si animale iau in calcul ideea asocierii sub forma unor afaceri multifunctionale. In timp ce romanii inca mai au retineri, italieni, nemti si austrieci infiinteaza la noi cooperative agricole, iar la randul lor japonezii ne ofera consultanta. De altfel, in Europa, cooperativele agricole s-au dovedit cele mai performante organizatii ale fermierilor, de exemplu Italia avand circa 30.000 de astfel de societati. Avantajele asocierii in cooperativa tin de asa-numita activitate de filiera, care urmareste intregul lant de productie si desfacere, respectiv de la cultivare si chiar prelucrare pana la distributie. Cooperativa ofera membrilor toata gama de servicii necesare infiintarii unei ferme, de la intocmirea dosarului de finantare pana la obtinerea autorizatiilor de mediu sau ale alimentarii cu energie.

Concurenti pentru piata europeana
Cooperativa "Muntenia" a intrat in forta pe piata carnii de porc cu adaposturi si abatoare proprii, cupland sectorul de procesare a carnii cu cel agricol, pentru un pret competitiv la produse. O suta de agricultori au investit circa 75 de milioane de euro pentru 300 de ferme de crestere a porcilor (250.000 pentru fiecare). Fermierul este proprietarul terenului si are cota-parte egala din cele trei abatoare din proprietatea cooperativei, societatea oferindu-le toata gama de servicii pentru infiintarea unei ferme. Costul unei ferme construite de Cooperativa "Muntenia" era, in 2005, de maximum 210.000 de euro, din care 105.000 euro obtinuti prin SAPARD si 105.000 euro din imprumuturi bancare. Animalele sunt finantate de cooperativa, care deschide o garantie bancara in favoarea vanzatorului cu plata peste 4 luni de la cumparare. Fermierul le plateste, deci, peste 4 luni dupa ce primeste banii de la abatorul caruia i-a vandut porcii. Cooperativa indica furnizorii de la care sa cumpere fermierii, iar profitul cooperativei se distribuie anual membrilor.
Alte cooperative din tara sunt specializate pe legume si fructe, cum este si Cooperativa Agricola "Lotus", a cultivatorilor de capsuni din Halmeu, judetul Satu Mare. Este al cincilea grup de producatori, recunoscut in Romania, de cultivatori de capsuni. Are 20 de membri si a beneficiat la infiintare de un sprijin de 400 milioane de lei de la stat. Obligatia lor este sa realizeze o productie de minimum 10.000 de euro si sa vanda 75 la suta din productie prin grup. Cooperative de legume sunt si la Buzau si Braila, dar si in localitatile Ghimes-Faget si Rachitis din Bacau. Nici unul dintre locuitorii acestor localitati bacauane nu a plecat la munca in strainatate, iar tinerii au infiintat cooperative pentru vaci de lapte si cooperative de legume. In satul Ciucani din comuna Racaciuni, presedintele unei cooperative de plante medicinale este un preot catolic, care a gasit piata de desfacere in Italia pentru poamele miraculoase.

Invatam de la japonezi
Hiroshi Terunuma, expert in cadrul Agentiei de Cooperare Internationala din Japonia, ii invata pe fermierii romani totul despre cooperativele agricole in cadrul unor cursuri derulate pe o perioada de doi ani ce au ca scop infiintarea in opt judete a cooperativelor-pilot de tip japonez, in baza Legii cooperativelor. Agricultorul roman trebuie sa produca mai mult si de calitate superioara pentru a putea avea loc printre cei care provin din tari in care agricultura se bucura de sprijin financiar considerabil mai mare.

STATISTICI
» Numar:
Producerea de legume si fructe – 14;
Productie vegetala si zootehnie – 12;
Apicultura – 11;
Zootehnie – 9;
Pescuit – 3;
Viticultura – 3;
Producerea cerealelor – 2;
Cresterea melcilor – 1.

» Domenii:
Servicii; Achizitii si vanzari; Procesarea produselor agricole; Manufacturi de mica industrie in agricultura; Exploatarea si gestionarea terenurilor si a efectivelor de animale; Finantare, asistenta mutuala si asigurare agricola.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă