13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăArieseni - raiul alb din Tara Motilor

Arieseni – raiul alb din Tara Motilor

Comuna Arieseni devine, la fiecare sfarsit de saptamana, unul dintre cele mai aglomerate locuri din judetul Alba. Mii de turisti se inghesuie pe cele doua partii de la Vartop (situate la limita cu judetul Bihor). Agitatia incepe din toamna si se termina primavara tarziu.
Practic, se poate schia cinci luni, uneori chiar sase luni pe an, ceea ce face din Vartop partia naturala cu cea mai mare perioada de exploatare. In partea de jos a partiilor exista cateva centre unde se gaseste echipament sportiv. Inchirierea pentru o zi a unei perechi de schiuri, cu clapari si bete, poate costa pana la 300.000 de lei.
Cea mai mare dintre partiile de schi are o suprafata schiabila de 3,8 hectare, cu diferite grade de inclinare, beneficiaza de nocturna pe toata intinderea si a fost recent omologata. Totusi, aceasta este cea mai scumpa din tara si una dintre cele mai scumpe din Europa din punct de vedere al raportului pret-lungime.
Astfel, o urcare cu instalatia de teleschi costa 50.000 de lei vechi, adica 1,5 euro. La inceputul anului, proprietarul instalatiei a intentionat chiar sa creasca pretul la 60.000 de lei si numai infiintarea in zona a altei partii – ce-i drept, mai scurta, dar cu preturi mult mai mici – l-a facut sa renunte.
De altfel, desi turistii sunt in mod evident interesati de Arieseni, autoritatile locale sunt cu mult in urma.

Restantele autoritatilor

Pentru sutele si chiar miile de persoane care vin la schi nu exista in toata comuna nici o toaleta publica. De asemenea, turistii nu au alta varianta pentru a bea un ceai sau a cumpara ceva de mancare decat de la cele cateva tonete din apropiere.
Exista un singur restaurant, la parterul unui mic hotel construit aproape de partie, care este insa aproape totdeauna plin sau rezervat exclusiv clientilor cazati acolo. In apropiere mai exista cateva pensiuni, unde preturile oscileaza intre 250-500.000 lei locul, in functie de intelegerea cu proprietarul si de perioada din saptamana.
Spatii de cazare la pensiuni agroturistice se mai gasesc si in localitatile din jur: Scarisoara, Albac, Garda, majoritatea la preturi destul de mici si care ofera conditii bune. Aici exista si varianta unei pensiuni complete, la preturi cuprinse intre 18-22 de euro. Turistii pot gusta produse specifice bucatariei din Apuseni, iar motii nu te servesc niciodata cu portia.

Cai de acces

La Arieseni se poate ajunge pe DN 75, localitatea fiind situata la 110 kilometri de Oradea si la 125 kilometri de Turda. Hunedorenii pot ajunge cel mai usor la Arieseni pe ruta Brad-Halmagiu sau pe ruta Abrud-Campeni.
De la Alba Iulia se poate ajunge pe ruta Zlatna-Abrud-Campeni.
Drumurile sunt destul de proaste, mai ales vara, cand nu este zapada.
Arieseni este pe cale de a deveni statiune, autoritatile judetene avand deja un proiect inaintat la Agentia Nationala pentru Turism.
Pentru dezvoltarea zonei a fost elaborat un proiect de catre Consiliul Judetean, care va fi pus in practica in urmatorii ani.
Situata la 950 metri altitudine, comuna este, pe timp de vara, punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni.
De aici se poate ajunge si la pesterile din zona Padisului, unele dintre cele mai spectaculoase formatiuni carstice din Europa.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă