15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAPIA va acorda toate licentele de import-export

APIA va acorda toate licentele de import-export

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) trebuie sa scrie pana la 30 noiembrie 2006 aproximativ 300 de proceduri corespondente pentru fiecare tip de plata, din cele aproximativ 60 de masuri in vederea obtinerii acreditarii din partea Comisiei Europene.
“Am desemnat masurile prioritare si procedurile corespondente care trebuie sa fie finalizate la 30 iunie – in jur de 42 de proceduri – pentru a putea fi prinse in raportul de audit intern, iar pe celelalte le vom finaliza pana la 30 noiembrie 2006, ca sa fie prinse in raportul de audit extern”, a declarat euroconsilierul Daniel Constantin. El a precizat ca nu toate cele 60 de masuri vor rula de la 1 ianuarie 2007.
Scrierea acestor proceduri este si motivul pentru care APIA are nevoie de un numar mare de angajati – 5.000 fiind prevazuti in grila APIA. “Intentionam ca pana la finele lunii iulie sa avem angajat 95 la suta din personal, in prezent existand peste 3.600 de persoane in APIA”, a precizat Constantin.
In lunile iunie si iulie vor mai exista inca doua sesiuni de angajare, iar in septembrie o ultima sesiune destinata noii promotii de absolventi, dar nu mai mult de 10 la suta din totalul prevazut.
Euroconsilierul a subliniat ca scrierea procedurilor necesita un volum imens de munca, numai pentru plata pe suprafata a subventiilor care vor veni de la UE trebuie scrise procedurile de primire, inregistrare, autorizare a cererilor, efectuarea si transferul de bani dintr-un cont in altul, contabilizarea cererilor si platilor catre UE.
De asemenea, din 2007 APIA va acorda toate licentele de import-export pentru produsele agroalimentare, pentru fiecare categorie de produs agentia trebuind sa scrie aceste proceduri de inregistrare si acordare a cererii de licenta. “Aceste proceduri urmeaza a fi transpuse intr-un sistem IT, cea mai mare problema si ingrijorare a Bruxellesului fiind realizarea acestui sistem”, a explicat Daniel Constantin. In prezent, a fost demarata licitatia pentru desemnarea unei companii care va trebui sa realizeze soft-ul agentiei, comisia analizand in prezent cele opt oferte depuse de consortii internationale cu experienta in realizarea unor astfel de sisteme in tarile membre ale UE.

Cele mai citite

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă